Mit lehet csinálni a térdeimmel?

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta (lassan 7 éve) problémásak a térdeim. Mint kiderült, mindkét térdemben a combcsontok végei eldeformálódtak, porckopásom van. Illetve ultrahanggal kiderült az is, hogy mindkét térdemben meg vannak vastagodva a plicák (mediopatellaris) , de nem kell műteni. A doki 3 hónap dona-t, 1 hónap pihenőt, 3 hónap condrosulf-ot, 1 hónap pihenőt, majd synotabs-ot ajánlott. Most jön a condrosulf. A donát elkezdtem szedni, 2 hét után javult, nem fájt, de 1, 5 hónap után újra elkezdtek fájni a térdeim. 2012 telén ugyanez volt, csak akkor condrosulfot szedtem. Ez mitől van/lehet? A doki azt is mondta, hogy nem gyógyítható, csak kezelhető "kordában tartható" mindkét térdem. Valóban így van? Nem lehet semmit csinálni vele, csak a porcokat kezelni, erősíteni? Nem lehet hosszan tartó megoldást találni rá? Elszomorít, hogy 20 évesen ilyen állapotban van a térdem, és legalább 3havonta, vagy nagyobb időjárásváltozásnál megőrülök, annyira fáj. Emellett a jobb csípőm kattog, ha fekve, a nyújtott lábamat felemelem és behajlítom a térdem. Vagy ha állok és "térdemelést" csinálok egymás után többször, akkor szinte minden alkalommal. Mitől lehet? A térdem miatt? Nagyon szépen köszönöm a válaszát! L.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza térd panasz témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Ha tényleg azok az elváltozások vannak a térdében, amiket felsorolt és panaszai gyógyszeres kezelésre nem szűnnek meg, akkor igen is van létjogosultsága a műtétnek. A gyakorlatunkban, ha egy beteg ilyen panaszokkal keres meg minket, mint Ön és 3-6 hónapos gyógyszeres kezelésre nincs érdemi javulás, akkor mindenképpen ízületi tükrözést szoktunk javasolni, mely egyrészt pontos diagnózist ad (az ultrahang és az MR is tévedhet) másrészt a megvastagodott és porckárosodást okozó plica, illetve az észlelt egyéb elváltozások el is távolíthatóak a beavatkozás során és nem kell végigvágni a térdet sem. Két 1 cm-es metszésből megoldható az egész.

Kérdés: 2015. január 12., 20:06; Megválaszolva: 2015. január 14., 22:47
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?