Arthrosis mi a teendő?

Tisztelt Doktor Nő/Úr!   
Több éve rendszeresen visszatérő derékfájásom van, idén már komolyabbra fordult, először a derekam fájt nagyon, majd a bal lábamba sugárzott le,  majd a bokámba vándorolt erős zsibbadással. Majd 2-3 napig nagyon erős görcs rángatta a lábamat naponta többször. Azóta tornásztam egy könyvből és most alig érzek fájdalmat.  
A napokban Lumbalis MRI vizsgálaton voltam, amin a következő diagnózist adták. Kérem, írja meg mit jelent ez pontosan, mennyire komoly a baj? 37 éves 158cm magas 68kg-os nő vagyok, egészségesen táplálkozok, nem dohányzok,  nem iszok alkoholt, kávét sem. Nem szeretnék műtétet, szeretnék normális életet élni. Abban is kérném, a tanácsát, hogy Rheumatológust vagy reflexológust keressek inkább fel? Mi használ jobban, súlyfürdőt, v. víz alatti masszázst, kell-e alkalmazni, vagy lehet-e segíteni rajta a gyógytornával, úszással?
T2 súlyozott felvételeken az alsó két korong jelszegényebb. Az L.IV.-es korong szomszédságában a csontvelőben fokozott zsírtartalom látható, ami krónikus instabilitásra utal. Mindkét magasságban látható körkörös előboltosulás, melyhez az L.IV.-es magasságban nagy, a bal oldali recessusban hosszan leterjedő, körülírtabb előboltosulás is csatlakozik. Az L.V.-ös magasságban körülírt előboltosulás nem ábrázolódott, azonban kifejezett arthrosis figyelhető meg és a bal oldali arthrosis kifejezettebb és ennek következtében bal oldalon az L.V.-ös foramen szűkebb. A myelon az L.II. aljáig követhető.      Vélemény: Degeneratív elváltozások. Bal oldali nagyméretű hernia, alatta a szimmetrikus kisízületi arthrosis, mely elsősorban a L.V.-ös forament szűkíti be bal oldalon.

Segítségét előre is köszönöm!

Dr. Szamosi Szilvia válasza artrózis témában

Tisztelt Kérdező!

Az MR vizsgálat gerincsérvet ír le a lumbalis V-ös csigolya magasságában, valamint kopásos ízületi eltéréseket. A massage, torna segíthet megelőzni a komolyabb eltéréseket, illetve azt, hogy visszatérjenek a panaszok. Műteni nem kell a sérvet, de mindenképpen óvatosságra kell törekedni a mozdulatokkal, emeléssel.

 Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia

Kérdés: 2009. augusztus 05., 10:50 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 05., 10:50
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Acetabulum felrakódás
Tisztelt Dokto Nő/Úr Feleségemnek (30 éves) a farokcsontja fájt. Elment röntgenre és a lelet az alábbi: "A csípőizületi rések nem...
Mostmár mi a bajom?
Tisztelt Doktor Úr vagy Doktornő! 2008 április és november hónapokban műtötték a jobb térdem, izületi arthrosissal.2009...
Artrózis
Tisztelt Doktor Úr/NŐ! Egy LARASAN nevű cég postai úton az ARTROSILIUM nevű termékének ajánlatával bombázza az embereket. A termékben lévő...
Velőűrszegezés után fém...
Javaslat porcerősítő készítményre