• Hova forduljak?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr:a problémám az volna hogy a keresztcsontom illetve a végbél nyílás mellett található csont fáj,főleg ülés közbe de csak a jobb oldali és hosszú igény be vételnél el is kezd zsibbadni a jobb lábam.A fájdalom a péniszembe is tompán bele nyilall.Urológusnál és ideggyógyásznál már jártam és nem találtak problémát.Volt lumbális gerinc mr vizsgálat és rtg.Az ortopéd szakorvosom már elküldött 20 ultrahangos kezelésre de semmi javulás.Hova forduljak még?Mi lehet ez?Köszönettel M.Lajos

        WEBBeteg szakértő válasza a farokcsonfájdalom témában

         Kedves Lajos!

         Csupán ülés közben jelentkező fájdalom az ön által leírt régióban felveti azokat a tünetegyütteseket, melyek a farokcsont irritációja következtében alakulnak ki. Az un. coccygodynia nevű orthopediai rendellenességben magának a farokcsontnak a fájdalma áll fenn ülés közben, mely járáskor, álláskor megszűnik, a csont direkt nyomásra fáj. Erre nem jellemző az alsó végtagi zsibbadás, de a probléma lehet összetett. Az un. piriformis szindróma nevű rendellenességben a medencéből kilépő ülőideg nyomás alá kerülésekor fájdalom és zsibbadás lép fel az egyik oldali farpofa területéről kiindulva az érintett alsó végtagba kisugározva, anélkül, hogy deréktáji fájdalom lépne fel. Utóbbit az ágyéki csigolyaközti porckorongbetegségektől kell differenciálni röntgen ill. MR vizsgálat segítségével.

        Az MR eredményéről nem nyilatkozott kérdésében arról, hogy volt-e valami rendellenesség a porckorongokat, ideggyököket illetően.
        Mindezeket azért írtam le, mert a pontos diagnózis felállításához fontos a korrekt fizikális vizsgálat, hiszen a medence csontjai ebben a régióban közel vannak egymáshoz. A fent leírt három rendellenesség kezelése teljesen különbözik egymástól. Azt tanácsolnám, hogy amennyiben a készült MR vizsgálat eredménye negatív, ill. orthopéd szakorvos szerint nem indokolja panaszait, a további rendellenességek irányába érdemes kutakodni.

        Ülőpárnán, vagy úszógumin való tartós ülést próbálja ki, ez jelentősen csökkenti a csont-, ill. az ideg nyomás alá kerülését. Amennyiben ön sovány testalkatú, elképzelhetö, hogy csak a testalkatból adódóan kerülnek tartós nyomás alá a fent leírt anatómiai képletek.

        Üdvözlettel:  Dr. Juhász Csaba ortopéd szakorvos-traumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-07-24 19:03:42; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 13:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés