Nem ott fáj ahol el van törve

Tisztelt szakorvos! Október 15.-én rádőlt a bal kezemre a biciklim rajta a 16 kg-s kisfiammal és a gyereküléssel együtt. A bicikli váza a kézfejemet, csuklómat és az alkaromat ütötte meg. Akkor nem éreztem fájdalmat, mikor megnyugodtam, hogy a kisfiamnak nem lett semmi baja, akkor kezdem el érezni az alkaromban és a csuklómban. Még az nap délután bementem a sürgősségire, ahol készült röntgen felvétel és az orvos megállapította, hogy zúzódás, hazaküldött, pihentetést javasolt.Pihentettem, de sajnos visszatérő fájdalmaim voltak, szúró fájdalmat éreztem a csuklómban ha ökölbe szorítottam a kezem vagy amikor megfogtam valamit. Időnként "járkált" a fájdalom a kezemben, az alkarom is fájt és néha beleszúrt a könyökömbe is, főleg esténként. 2-3 hét után az egész kézfejem elkezdett zsibbadni, kiejtettem ezt-azt a kezemből. Nagyon zavaró volt és a fájdalom sem szűnt meg ezért elmentem az SZTK-ba. Ott az orvos megnézte azt a röntgen felvételt ami a sürgősségin készült még októberben és megállapította, hogy el van törve a sajka csont a kézfejemben. Nagyon csodálkoztam mert ezen a részen nem is fájt, csak zsibbadt. További RGT után begipszelték, egy hét múlva vissza kellett mennem és tettek rá még egy réteg gipszet. Akkor azt mondta az orvos, hogy azért zsibbad a kezem mert nem mozgatom eleget. Pedig én mozgatom amennyire a gipsz engedi.Háztartást vezetek, állatokat tartok, ez mind fizikai munkával jár. Mióta gipszben van nehezet csak a másik kezemmel emelek, nejlon kesztyűben mosogatok, stb. Nagyjából mindent meg tudok csinálni, de a kézfejem még mindig zsibbad, nem tudok rendesen fogni vele és a fájdalom is megmaradt.Egyre jobban aggódom miatta.Félek, hogy már nem lesz a régi.Dec. 18.-án kell visszamennem kontrollra, nem tudom mire számítsak.Olvastam, hogy sajkacsont törés sokszor csak műtéttel gyógyul.Ön szerint miért zsibbad a kezem? Mennyi esélyem van, hogy a "régi" lesz? (Ha ez segítség ez áll az ambuláns lapon: felső 1/3-ban szakadás látható) Köszönöm válaszát. Tisztelettel.

Dr. Bogdán Aurél válasza kéz sérülés témában

Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Panaszai hátterében több dolog is állhat. Az, hogy kezdettől fogva nem lett rögzítve és ezáltal pihentetve eredményezheti a fájdalmat, a tartós duzzanatot és a zsibbadást. Az esés során zúzódhattak az idegek is, ami szintén hosszabb távú zsibbadást eredményezhet. A törésből kiszivárgó vér megalvadva nyomás alá helyezhette a idegeket, ami fájdalmat, zsibbadást eredményezhet. Azzal, hogy csak később lett rögzítve nőtt az esély arra, hogy csak műtéttel lehet majd jó eredményt elérni, de mindenképpen célszerű a 10-12 hetes rögzítést megvárni, mert akár meg is gyógyulhat. Addig se csüngesse a karját és minél többet pihentesse, mert a fizikai aktivitás a gyógyhajlamot rontja.

Kérdés: 2012. december 07., 00:02 ;Megválaszolva: 2012. december 09., 23:40
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Meg műtesem a jobb kéz gyűrűs...
Sajnos cseréplemezzel elvágtam itthon az ujjam ennek következménye az lett, hogy össze varrták majd a sebész dr úr az sztk-ban azt mondta 2 hét után...
kéz probléma
Tavaly februárban télen elcsúsztam és a bal kezemre estem. Szerencsére nem tört el, de azóta a hüvelykujj csuklóhoz közeli részén a csontnál van...
MRI kiértékelés
Három hete kificamitottam a...
Derékprobléma - MR vizsgálat