Térdsérülés, meniscus sérülés, műtét előtt

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr, focizás közben megsérült a térdem, egy nagy reccsenés is volt. Az ügyeleten rtg készült, törés nincs, másnap UH és vizsgálat, ahol a bal medialis meniscus sérülését és Baker cystát állapítottak meg. Felajánlották a műtétet, artroscopiát vagy megpróbálni MRI-re bejutni és utána dönteni. Én az MRI-t választottam, azt mondták, hogy nem kockáztatok, ha nem műttetem meg azonnal, nem gond a pár hét késés. Ez valóban igaz, vagy jó lett volna azonnal megműttetni? Egy hét múlva megyek ellenőrzésre, sajnos MRI-re pont rá másnapra kaptam (fizetős) időpontot, aminek az eredménye kb 3 nap, vagyis szerda. Ez gyakorlatilag két hetet jelent a sérüléstől számítva. Ez gond, vagy kérjem MRI nélkül a mielőbbi műtétet? Fájni nem fáj különösebben, egész nap fekszem, pihentetem a lábam, ráállni nem tudok, illetve nem is merek, nem tudom, hogy szabad-e? Kinyújtani teljesen ki tudom, fájdalom nélkül, behajlítani nem tudom teljesen, mert kicsit feszül. Jó lenne visszamenni dolgozni, irodai munkám van, számtógép előtt. Négy-öt nappal a sérülés után visszamehetek dolgozni, amíg nem készül el az MRI? MI tévő legyek, mi lenne a legésszerűbb és mire számíthatok? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Bogdán Aurél válasza térdsérülés témában

Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentáció eredménye nélkül nehéz megfelelő választ adni. Leírása alapján Én a műtétet ajánlottam volna, mert az MR találati pontossága is csak 85% körül mozog, így nem biztos, hogy sokkal előrébb visz. Az ultrahang, ha jó kezekben van lehet egyenértékű az MR eredményével. Pontos eredményt az ízületi tükrözés adhat, illetve ez alkalmas a sérülés ellátására is. Én ezért ezt ajánlottam volna. De nem hibázott a döntésével sem. 2-3 hetet várhat a műtét, csak a lényeg, hogy kímélje a térdét, lehetőség szerint ne terhelje, nehogy a leszakadt porc fölmarja az ízületi porcot, vagy tovább szakadjon. Ha ezt betartja, akkor csak az MR árát buja a dolgon. Addig is szedjen valamilyen porcerősítőt és szigorúan pihentesse a térdét. Ha az MR is alátámasztja az UH-t, akkor marad a műtéti megoldás.

Kérdés: 2012. november 18., 18:14 ;Megválaszolva: 2012. november 20., 22:11
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Térd problema
Jó napot kívánok! Az lenne a kérdésem hogy 2 hete recsent a térdem és pattanó hangot hallottam. Az orvos azt mondta részleges keresztszalag szakadas...
Térdszalag
Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Május elején elcsúsztam otthon a frissen felmosott padlón, nagyon fájt a térdem, főként a térdhajlatomnál, de rövid...
Térd
Tisztelt dr úr! 02.01-én a jeges uton letapadt a jobb lábam elestem hangos reccsenést halottam.Voltam sürgösségin.Leirom az eredményt;A jobb patella...
darabos patellatörés
2015 10 27én munkahelyi baleset következtében darabos patellatörés szenvedtem amit órvoshoz hiánya miatt csak 3 nap után műtöttek meg. Tűzödzót...
Térdsérülés Agility-zés közben
Sportolás közben sérült a lábam. MRI vizsgálaton voltam. A leletem értelmezésében szeretnék segítséget kérni. Ábrázolódó csontok: a...