Térdgondok

Kedves Doktornő! Kedves Doktor Úr! Véleményét szeretném kérni térdpanaszommal kapcsolatban. 38 éves nő vagyok. 2003-ban arthroscopos lateralis release műtétem volt, majd 2005-ben lateralis meniscus szakadás miatt arthroscopos resectio és feltárásból a kapcsolódó mensiscus cysta eltávolítása történt. Ezt követően panaszmentes voltam, majd 2007-ben ismét műtétre kerültem, medialis plica eltávolítás történt. Ez év tavaszán ismételten jelentkezett a térdfájdalom: elsősorban hosszú ülés után (de attól függetlenül is, visszatérően) feszülő érzésem van lateralisan, időnként kifejezetten duzzadtnak érzem, ilyenkor az ellenoldalhoz képest néhány fokos nyújtási elmaradással, rugalmas véghelyzettel. Hajlítás-rotálás során sokszor roppan a térdem, ami kissé fáj és kifejezetten kellemetlen. Egy-egy ilyen roppanás után előfordul, hogy az ellenoldalhoz képest nem tudom teljesen kinyújtani a térdem, ami néhány hajlítás (és roppanás) után oldódik. Az UH a suprapatellaris recessusban mérsékelt folyadékgyülemet, benne chondropathiára jellemző apró echokat, a medialis femurcondylus terhelési felszínén vékonyabb porcborítást, kissé hypoplasiasabb fossa patellarist, egyenetlen külső kontúrú lateralis meniscust, állományában ismételt ferde/horizontális szakadásra utaló echometes sávot említ, cysta recidiva nincs. Ezen kívül Baker cysta ábrázolódik. Most felmerült az ismételt arthroscopia és/vagy nyitott lateralis release szükségessége. Ebben szeretném véleményét kérni: Ön szerint mi lehet a probléma és valóban a műtét jelentheti a megoldást? Köszönettel Moha

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza térdprobléma témában

Vizsgálat nélkül, illetve a korábbi dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján sajnos az ismételt ízületi tükrözés jelenthet megoldást panaszára, mert ha tényleg van szakadás a meniscuson, illetve a porc fel van rostozódva, azt el kell látni. Ezen kívül természetesen porcerősítő és gyulladáscsökkentő szedése is fontos.

Kérdés: 2012. szeptember 21., 22:14; Megválaszolva: 2012. szeptember 25., 21:22
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)
Bokasérülés: Mit jelent?
Bokaduzzanat
MRI lelet SCHMOLR csomok