Porckorongsérvvel kapcsolatban lenne kérdésem

Tisztelt Doktornő/Úr! Évek óta húzódó derékfájdalmam után - most már hónapok óta a jobb lábam is görcsösen zsibbad a lábujjakig - elküldtek CT-vizsgálatra, mely nem túl biztató eredményt adott. Mellékelem a leletet: "Az L.IV.discus csökkent, a zárólemezek egyenetlenek. Az L.III. és L.IV. discusnak megfelelően dorsális protrusio látható, kompresszió nélkül. Az L.V. discusnak megfelelően jobb oldalon mediolaterálisan látható egy nagy kiterjedésű sérv, mely a caudát comprimálja. A gerinccsatorna és a foramenek tágassága szabályos. Vélemény:Spondylosis lumbalis., Discopathia L.IV., Protrusio disci intervert.L.III. et IV., Hernia mediolat. l.d. disci intervert. L.V." A lábamban gyengeségérzés nincs, ezért reménykedek, hogy talán javítható még az állapotom szike nélkül is, pl. úszással, gerinctornával. Jelenleg Diclac 75 mg gyógyszert szedek és 5 adag injekciókúrát kapok. (Mydeton+Algopirin+Milgamma) Az idegsebész műtétet javasolt, amitől nagyon félek, elég sok rossz hírt hallottam. Kérném a lelet érthető kiértékelését és a véleményét: Ön szerint javítható-e a "nagy kiterjedésű sérv" állapota műtét nélkül is? Mit tudok tenni a helyzetem javítása érdekében? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza gerincsérv témában

Tisztelt Érdeklődő!

Soha se kérdezze meg ilyen fontos kérdésben egy ismeretlen véleményét az interneten, mert súlyos következményekkel járhat!

És ne hallgassa a pletykákat, mert aki beteg akar maradni, az műtét után is beteg marad. Az, hogy ki milyen állapotban van porckorongsérv műtét után, nem a sebésztől, hanem az adott ember hozzáállásától függ. Aki tesz érte, az felépül, aki az ágyban fekve várja, hogy meggyógyítsák, az beteg marad.

Önnek tanácsot csak az Önt személyesen vizsgáló neurológus és idegsebész adhat!

Az MR csak egy, (nem a legfontosabb! ) adalék a diagnózishoz. A leleten leírtak alapján valóban úgy tűnik, hogy a műtét elkerülhetetlen, de ebben csak az idegsebészre hallgasson! Nem a sérv kiterjedésével van a gond, hanem azzal, hogy az idegkötegeket összenyomja, legalábbis a leletező szerint. (soha sem értettem, miért gondolják a betegek, hogy a kezelőorvos az hibázhat, de a CT/MR-t leletező nem? Miért misztifikálják a gépi vizsgálatokat? hiszen ezeket is orvosok leletezik, nem a gép, az orvos írja le, hogy mit lát! sokkal nagyobb hibalehetőséggel, mint a beteg kezelőorvosa! ) .

Mit tud tenni a helyzet javítása érdekében? Bízzon az orvosaiban, hallgasson az idegsebészre, és a műtét után kérdezze meg a gyógytornásztól, hogyan tornázzon egész nap, hogy minél hamarabb munkaképessé váljon!

Gyógyulást kívánok! dr.Kerekes Éva neurológus és gyermekenurológus, Kisvárda.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. június 21., 20:03; Megválaszolva: 2012. június 24., 14:16
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?