Milyen rendszeresen szedjem a porcerősítőt?

Kedves doktornő, 24 éves nő vagyok, és minden előzmény nélkül elkezdett fájni a jobb térdem, lépcsőn is alig tudtam felmenni. 3 orvoshoz is elmentem, mindhárom mást mondott. Az egyik szerint gyakorlatilag nincsenek szalagjaim, könnyen kimozdul az izület, térdszorító hordását javasolta. Sajnos ez nem oldotta meg. Aztán röntgen és UH vizsgálat szerint rendellenesen kopott a porc felülete, egy idős emberével hasonlította össze az állapotot és porcerősítőt javasolt, amitől rövid időre el is múlt. A harmadik vizsgálat MR volt, ahol cisztát állapítottak meg a porc felszínén, de mivel ez inkább a külső részén helyezkedik el, nekem pedig a belső rész fáj kifejezetten, azt mondta az orvos hogy ezzel nem kell foglalkozni. Ez az orvos fiatal nőknél gyakran jelentkező porcpuhulásra gyanakodott és szintén porcerősítőt írt fel (Dona) . Gyakran sportolok: futás, úszás, torna, fallabda, spinning..stb, ekkor mindig hordom a térdvédőt, ami tartja a térdem. A Kérdéseim a következők: milyen rendszerességgel kell porcerősítőt szednem? Mert mindig visszatér a fájdalom. Milyen rendszerességgel nézessem meg az állapotát a térdemnek? Hiszen romolhat az állapota...Illetve engem a ciszta is aggaszt. Mennyire rontja az állapotot a rendszeres futás? Vény nélkül kapható gyógszer: pl Proenzi 3 javasolt, vagy inkább a vénykötelest szedjem? Hogyan segíthetek még pl életmódomban a javulás érdekében illetve legalább abban hogy ne romoljon az állapot? Előre is köszönöm a válaszokat

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza porckopás témában

A leírtak alapján elképzelhető kezdődő kopás a térdében, de a szalagok állapotát is jó volna tisztázni, komolyabb problémát az MR mindenesetre kimutatott volna.

1. Porcerősítőt kúraszerűen érdemes szedni, tehát nem állandóan. Egy kúra időtartama kb. 2 hónap, ezt követően 2-3 hónap szünetet érdemes tartani.

2. Kontrollvizsgálat panasz esetén szükséges, illetve új, vagy más jellegű panasz jelentkezésekor.

3. Azt javasolnám, hogy egyelőre ne fusson, legalább néhány hétig tartó panaszmentesség idejére, utána újra megpróbálhatja. Térdízületi kopás esetén egyébként a kerékpározás és a nem megterhelő séta ajánlatos (a térdfeszítő izom erősítése) .

4. Én inkább a vényköteles gyógyszerek pártján vagyok, az Ön által is említett gyógyszernek két vizsgálatban is bizonyították a hatását és a benne lévő hatóanyag mennyisége is több mint a recept nélkül kapható -Ön által említett- készítménynek.

5. A túlságosan erőteljes sporttevékenységet mellőzze, az általam is javasolt kerékpározás, séta inkább elfogadható és javasolt.

Pontosabb szakvéleményt csak vizsgálatot követően tudok adni, hiszen térdfájdalmat akár a csípő, vagy a gerinc betegsége is okozhat.

Dr. Groák Péter reumatológus

Kérdés: 2008. április 03., 08:28; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:35
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Nyaki gerinc lelettel kapcsolatos...
Lelet értelmezés
Isiász kezelése
Derékfájdalom
Reumatikus panaszok