Érteni szeretném mi a röntgen diagnózisom és mi a további lépés, mert talpra szeretnék állni?!

Iszonyatos fájdalmak miatt felkerestem háziorvosomat, hogy valami vizsgálatra küldjön el, ez háti gerinc röntgen lett és ezt az eredményt kaptam, de ő csak annyit mondott fogyjak és szedjem a fájdalomcsillapítót. Ami egyébként nem használ, ez Mydeton és Aflamin. A diagnózisom ez lett: A háti görbület kiegyenesedett, az ágyéki hajlat fokozott, a dorso-lumbalis átmenetben a gerinc vonalában kis megtöretés látszik, a csigolyaperemek megnyúltak, az intervertebralis rések megtartottak, az alsó háti, a felső ágyéki csigolyák zárólemezein Schmorl benyomatok látszanak. Vélemény: Spondylosis dors.et lumb. St.p. Mo. Scheuermann. Megtöretés a DL.-átmenetben Kérdésem az lenne, hogy mit jelentenek ezen szavak, mondatok, mert erre választ nem kaptam és az iszonyú fájdalom és zsibbadás miatt még aktív mozgásom is korlátozott. Köszönettel előre is!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza gerinc röntgen témában

Tisztelt Kérdező!

A röntgen lelet szerint a gerinc görbületei eltértek a normálisnak tarthatótól, amennyiben a háton kevésbé, az ágyéki szakaszon fokozott a hajlás. A két szakasz között nem egyenletes az átmenet, így a csigolyák által kirajzolt ív kissé megtörik. A csigolyaperemek megnyúlása meszes

felrakódásokat jelez, ami degeneratív, túlterheléses (szokványos elnevezéssel "kopásos") jel. A Schmorl benyomatok egy serdülőkori gerincbetegség, Scheuermann kór maradványaira utalnak, a csigolyák felső

vagy alsó zárólemezein kis körülírt benyomatok keletkeztek. A véleményben

összefoglalják ezeket a megállapításokat, a spondylosis a csigolya peremek meszes felrakódásait jelenti a háti (dorsalis, dors.) és ágyéki (lumbalis, lumb.) szakaszon. A DL átmenet = a háti és ágyéki gerincszakasz határa. A fentiekből zsibbadás nem feltétlenül következik, bár nem részletezte, hogy milyen testrésze is zsibbad. Ha ez valamelyik esetleg mindkét lábát érinti,

akkor felmerül jelentősebb porckorong előboltosulás, esetleg sérv lehetősége is, ami

további kivizsgálást (elsősorban MR vizsgálatot) indokolhat.

Súlyos panaszai miatt mielőbbi szakorvosi (ideggyógyászati, reumatológiai)

konzílium javasolt.

Kérdés: 2012. június 01., 11:14; Megválaszolva: 2012. június 03., 20:52
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?