Feleségem hát, illetve végtagfájdalma, zsibbadása szülés után

Tisztelt Doktor Úr! Feleségem március közepén adott életet második kisfiúnknak. A szülés - az elsőhöz hasonlóan - császármetszéssel történt. Sajnos a gerincébe az érzéstelenítőt csak a 4. alkalommal tudták neki beadni. Ennek következtében a szülés utáni 3. napon nagyon erős fejfájásra panaszkodott, majd mindez elmúlt. A szülés óta lassan 2 hónap telt el. Azóta ha nagyon kimerül, akkor a jobb lábfejében, valamint az arcán erős zsibbadást érez. Lehet ez összefüggésben az érzéstelenítő beadásával? Lehet ezt valahogyan kezelni? Segítségét előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Farkas Lehel válasza mozgásszervi probléma témában

Kedves kérdező!

A császármetszés rendkívül megterheli a szervezetet, ugyanis a sebészeti metszések átvágják a hasfalat, ezáltal az izomzat sérül és az ideg izom-összeköttetés is. Nem okoz nagy bajt a felépülési folyamat, de mellékhatások egyike a hegesedés, amely húzó hatással van az egész hasi, ágyéki és lumbalis szakaszra. Mindez okozhat láb, kar zsibbadást, fájást. A gerincébe beadott érzéstelenítőnek is lehet mellékhatása, ami egyéni érzékenységtől függően képes kiváltani hasonló tüneteket, azonban ám ezek elmúlnak viszonylag rövid időn belül. Valószínű, hogy a hegesedés miatt is illetve az izomrostok merevsége és kötöttsége miatt a közös szárkapocsideg (nervus peroneus communis) sérült, vagyis nyomás alatt van, ezáltal zsibbad a lábfej és fáj is. Az arcideg (nervus facialis) is hasonló tünetek miatt zsibbad. Mindenképpen javasolnám, hogy keressenek fel egy gyógymasszőrt, aki alapos masszázzsal oldja ezeket a merev idegpontokat. Mélyreható, gerincmasszázst illetve lábmasszázst kell alkalmazni, illetve fej-koponya idegkompressziós pontnyomogatást a test egész területén, hangsúlyos a lábak, a háti gerincszakasz egésze és a fej átdolgozása.

Üdvözlettel

Farkas Lehel

okleveles gyógymasszőr

Kérdés: 2012. május 16., 15:48; Megválaszolva: 2012. május 17., 13:05
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?