Izomgörcs miatti hátfájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Egy fél éve már, hogy először orvoshoz mentem hátfájással. Azt állapították meg, hogy egy rossz mozdulat vagy túlerőltetés miatt izomgörcs alakult ki. Eleinte csak krémeket és tapaszokat kellett használnom, majd többféle fizioterápiás kezelésen is átestem hónapokon át de semmi nem használt semmit. A fájdalom pihenésre teljesen elmúlik, de már egy rövid sétától is újra megfájdul a hátam, főleg a kezelőorvos által ajánlott (enyhe scoliosis miatt) úszás és gyógytorna után, amikor igazán igénybe van véve a hátizom. A területet könnyű behatárolni, mindig ugyanott, a jobb lapockám alatti részen, a gerinc jobb oldalán érzem a fájdalmat. Sajnos semmilyen kezelést nem érzek gyógyító hatásúnak, még a masszázst sem. Esetleg van-e ezek után komolyabb módszer a gyógyulásra? Aktívan sportoltam, de fél éve teljesen abbahagytam, hogy ezzel is elősegítsem a gyógyulást. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Farkas Lehel válasza hátfájás témában

Kedves Kérdező!

A leírtak alapján a scoliosis illetve a merev és görcsös háti izomcsoportok miatt a környéki idegek, főleg a bordaközi idegek (nervi intercostales) és a karfonati ideg (plexus brachialis) miatt van rendszeres hátfájása. Ezeket az idegszálakat nyomás alatt tarthatják a felületes, de általában a mély-izomzatok ilyenek pl. hátsó-felső fűrészizom (m. serratus posterior superior) , lapockatövis alatti izom (m. infraspinatus) , a csuklyás izom (m. trapezius) . Ennél a hátfájás típusnál a mély izmok fontos szerepet töltenek be, amelyek nyomják, feszítik az idegszálat pl. háti csigolya forgató izom (m.rotatoris thoracis) .

Levelében említette, hogy nem használt semmi, azonban amit mindenképpen javasolnék, hogy keressen fel gyógymasszőrt, aki szakszerűen, alaposan kimasszírozza ezeket a pontokat, nyújtásokkal és kimozgatásokkal a probléma orvosolható. Ha eddig nem használt a masszázs, akkor vagy nem megfelelő kezelést adtak, vagy komolyabb a baj. Tapasztalatom szerint ez a probléma orvosolható masszázs kezeléssel. Gyógytorna és úszás is javallott, de nem egyszerre. Fontos ilyen esetben is a fokozatosság. Ilyen esetekben lassú a gyógyulási idő vagyis fokozatos, sajnos a legkisebb rosszul végzet torna vagy mozdulat hatására kitud újulni, vagy ismét felerősödhet. Mindez csak akkor ha még nem jött teljesen rendbe. Rengeteg esetet kezeltem, de eddig mindenki felépült ebből a kellemetlen átmeneti állapotból.

Üdvözlettel

Farkas Lehel

okleveles gyógymasszőr

Kérdés: 2012. május 15., 18:09; Megválaszolva: 2012. május 16., 13:05
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?