Bechterew-kór és krónikus prostatitis

Tisztelt Hölgyem/Uram! A 30 éves páromnál kb. 1, 5 hónapja diagnosztizáltak Bechterew-kórt, és azt mondták, hogy a derekában már el is indult a csontosodás. Az orvos nem hitte el akkor a páromnak, hogy nem fáj a dereka (előtte 4 hónapon át hol enyhébben, hol jobban fájt neki) . Elküldte az ilyenkor szokásos kivizsgálásokra, így urológushoz is. Ott krónikus prosztatagyulladást találtak, illetve meszesedést a prosztatájában. Kapott egy hónapra antibiotikumot, és prosztatamasszázst ajánlottak a számára. Az első fájdalmas volt a gyulladás miatt, de már utána nem érezte a tompa fájdalmat a derekában, és ez azóta is egyre inkább igaz. Olyannyira, hogy már egy 5 órás állatkerti "túrát" is be tudott vállalni. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e, hogy a prosztatagyulladás sugárzott ki a derekába, és valójában nincs is Bechterew-je? Illetve a prosztatagyulladás terjedhetett át a derekára? Lehetséges, hogy mégsincs Bechterew-je, csak a tünetek voltak nagyon hasonlók? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel, JLGRLA

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Németh Ágnes válasza Bechterew témában

Kedves Kérdező!

A Bechterew-kór a gerincet érintő gyulladásos ízületi betegség, mely súlyosabb, előrehaladottabb esetben a csigolyák összecsontosodásával jár. Kialakulásában leginkább a genetikai hajlamnak van szerepe, de környezeti tényezők, egy-egy lezajlott gyulladás is elindíthatja a tüneteket. Amennyiben reumatológus az elkészített röntgen felvételen már kezdődő összecsontosodást látott, úgy nem valószínű, hogy a panaszok hátterében kizárólag a prosztatagyulladás áll. A gyulladásos paraméterek emelkedése a vérben (We, CRP) , a hajnali deréktáji fájdalom és a röntgen felvételen látható gyulladásra utaló jel vagy összecsontosodás, Bechterew-kórra utal. A kezelés lényege az időben elkezdett és hatékony gyulladáscsökkentés, melyre többféle gyógyszeres lehetőség van. A cél a későbbi teljes összecsontosodás és mozgásbeszűkülés megelőzése.

Kérdés: 2012. május 09., 12:28; Megválaszolva: 2012. május 11., 09:12
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?