szeretném tudni mit jelent pontosan ez a lelet

orvos még nem látta magánúton csináltattam egy lumbalis gerinc ct a lelet: a lumbalis lordosis megtartott. az intervertebralis rések nem szűkebbek. az L 4 discus kifejezett jobb oldali protrusioja látható, melyhez a discusban differenciálhatóan jobb oldalon caudal felé migrálóan egy 9x5 mm átmérőjű inhomogén lágyrészterime társul, mely kifejezett gyöki compressiot okoz. kisizületi arthrosis is megfigyelhető, mely foramen szűkületet tovább fokozza. az L 5/ S 1 résben mediálisan látható egy széles alapú 5-6 mm-es körülírt discus előboltosulás, mely a társuló kisizületi arthrosissal együtt a canalist és a forament jelentősen szűkíti. vélemény: hernia disci L 4/ 5. mediolat l.d., vs. kiszakadt discus darabbal. hernia disci L 5/ S 1. med. polysegmentalis spondylarthrosis. sokszor elég nehezen mozgok zsibbadnak a lábaim és sokszor szédülök remélem nem kell műteni

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza mozgásszervi probléma témában

Tisztelt Kérdező!

A leletben két, egymás alatti porckorongon is sérvet írtak le, a nagyobbik a IV-V. ágyéki csigolyák között jobb oldalon van, ebből a sérvből egy darab lefelé vándorolt és nyomja az egyik gerincvelői ideget, erről írják hogy vs. (= valószínűleg) kiszakadt darab.

A másikat egy csigolyával lejjebb és középütt látták. Emellett a csigolyák közötti ízületekben túlterheléses eredetű, kopásos elváltozásokat láttak, ezek mészfelrakódásokkal járnak és tovább szűkítik a gerinccsatornát és az ideg kilépésének helyét.

A lábai zsibbadását feltételezhetően ezek okozzák, a szédülése minden bizonnyal ettől független.

A porckorongsérveket sok esetben nem kell megműteni, a tünetek sokszor konzervatív módon (gyógyszerekkel, kemény fekhelyen fekvéssel és különböző fizioterápiás módszerekkel) csökkenthetők. Súlyos tünetek esetén (például kifejezett izomgyengeség, súlyos mozgás- vagy érzészavar esetleg vizelési, vizelettartási zavarok) azonban a műtét nemigen kerülhető el, és a valóban kiszakadt porckorong sérvek megoldása is inkább műtéti lehet. Mielőbbi ideggyógyászati vizsgálatot javasolok, de valószínűleg idegsebészeti konzultáció is szükséges a CT felvételekkel együtt.

Kérdés: 2012. május 06., 18:31; Megválaszolva: 2012. május 09., 22:41
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?