térd vizsgálat

Kedve Doktor Nő/Doktor Úr! Az előzőekben már két kérdéssel fordultam Önhöz ebben a témában. További kérdésem a következő lenne. A a térd fizikális vizsgálatakor elülső asztalfiók teszt negatív (keresztszalag tart) követően egy MRI képalkotó vizsgálaton az elülső keresztszalag környezetében inhomogén massza (ödéma) mutatkozik és a betegnek rheumatoid arthritises ízületi gyulladása van, emellett túlsúlyos (110kg) , akkor egyértelműen kimondható-e, hogy a térdszalagja sérült és hogy ez a sérülés frissnek mondható-e, ha a felvétel 25 nap elteltével készült egy állítólagos sérüléstől, de bevérzést nem írtak a leletre és a sérülés mértékét sem említették (1, 2, 3 fokozat) . Az ödéma lehet-e valami másnak a tünete is? (mivel a műszer jól elkülöníti az ödémát a bevérzéstől)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza térdfájás témában

Pontos válaszhoz látni kellene az Mr eredményt és a beteget is. Ami leírása alapján elmondható, nagy valószínűséggel nincs elszakadva a szalag, mert a vizsgálat során a térd stabil volt. A rheumatoid arthritis miatt természetesen lehet ödémás a szalag és az azt borító nyálkahártya illetve a szalag környéke a gyulladás miatt. Ilyenkor az alapbetegsége miatt az MR nehezen tud különbséget tenni a gyulladásos és a traumás ödéma között, csak indirekt jelek utalhatnak egyikre, vagy másikra. A bevérzés már elkülöníthető. Igazán pontos diagnózist az ízületi tükrözés ad. Keressen fel egy ortopédiai szakrendelést.

Kérdés: 2012. május 02., 13:20; Megválaszolva: 2012. május 03., 10:07
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?