Coxarthrosis, A gerinc juvenalis osteochondrosisa

Tisztelt Dokor ÚR/NŐ! 25 éves férfi vagyok, már kb 3-4 éve hátfájós. Pontosabban: Hajnalban szokott fájni a hátam-derekam, lapockám, amely fájdalom nappalra enyhült. Hónapokig fájt, aztán nem, majd megint elkezdődik. Úgy vettem észre, hogy főleg a nyári időszakban fáj-elviselhetetlenül. Az utóbbi hónapokban elkezdett fájni a csípőm, combom, már járni is alig bírtam. Reumatológusnál voltam, aki először steril gyulladásra gyanakodott, megröntgenezték a hátam-csípőm, semmi nem látszott a röntgenen. Coxarthrosis-t illetve gerinc juvenalis osteochondrosisa-t állapított meg, xilox-ot illetve Béres Porcerőt írt fel-ajánlott. Mostanában minden nap lázas vagyok, pontosabban hőemelkedés-37 fok körüli. A fájdalom enyhült a xiloxtól, viszont ahogy abbahagyom a szedését másnapra már megint meglehetősen fáj a lábam. Elnézést a hosszas szövegért, kérdésem az lenne, hogy valós lehet a diagnózis, és elmúlnak e a panaszok? A doktornő nem tájékoztatott semmiről, a diagnózisra is neten kerestem rá. Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Németh Ágnes válasza mozgásszervi probléma témában

Kedves Kérdező!

A fiatalkori deréktáji fájdalmak hátterében első körben mindenképpen fontos a gyulladásos betegség (Bechterew-kór) kizárása. A gyulladásos fájdalomra jellemző, hogy a hajnali órákban a legerősebb és mozgásra szűnik. A diagnózis felállításában segítséget nyújt egy labor vizsgálat, melyben a gyulladásos paraméterek, süllyedés (We) és CRP emelkedettek. Emellett nagyobb kórházakban lehetőség van egy genetikai vizsgálatra, mely során kimutatható, hogy valakinél van-e hajlam erre a betegségre. Röntgen felvételek közül pedig érdemes egy úgynevezett betekintő SI felvételt készíttetni, mely információt ad a keresztcsont és a csípőlapát közötti ízületi rés állapotáról. A felsorolt vizsgálatokat érdemes elvégeztetni, ugyanis ha ez a betegség igazolódik, akkor a kezelést tekintve a jelenleg szedett gyógyszertől erősebb gyulladáscsökkentőkre is szükség lehet, mellyel a fájdalom csökkenthető.

Kérdés: 2012. április 25., 12:07; Megválaszolva: 2012. április 26., 21:35
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?