• Lumbosacralis gerinc MRI lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő / Doktor úr! Farokcsontra esés miatt vizsgáltak MRI készülékkel. A leletet megkaptam, a doktor megnyugtatott, hogy a farokcsontnak semmi baja; ám a lelet más részeit nem értem, s ez nyugtalanít. Kérem, szíveskedjen elmagyarázni, mit jelent: "A coccygealis csigolyák mésztartalma az átlagosnál csökkentebb" illetve "az L4-5 discus kezdődő dehidratioja figyelgető meg" Mit jelent mindez? Illetve mit jelent a farokcsont-problémámra nézve az, hogy a "sacrum dőlésszöge fokozottabb"? A leletet feltöltöttem. Köszönettel,

        Dr. Laki András válasza a Lumbosacralis gerinc MRI lelet témában

        Tisztelt Kérdező! A lelet szerint a gerinc ezen szakaszainak a görbülete tér el a szokványostól, az ágyéki szakaszon a görbület (lordosis) csökkentebb, viszont a keresztcsont (sacrum) nagyobb szögben tér el az ágyéki szakasztól. Ezek okozhatnak esetleg problémát, mivel a gerinc nem szabályos görbületei miatt a terhelés sem szokványosan éri, és túlterheltségtől eredő panaszokhoz vezethet. Az 4. és 5. ágyéki csigolya közötti porckorong dehidratioja azt jelenti, hogy a porckorong normális víztartalma csökkent, ez az MR felvételeken jellegzetes eltérést mutat. Arra utal, hogy abban a porckorongban már elkezdődött egy degenaratív, túlterheléses folyamat. A coccygealis csigolyák a farokcsontnak felelnek meg. A csökkent mésztartalmukra valószínűleg bizonyos eltérő jeladásából következtettek. Véleményem szerint ennek nincs jelentősége, miután a farokcsont egy csökevényes gerincszakasz, amely nem visel terhet. Esetleg egy hasonló leesésnél könnyebben eltörhet, ha valóban csökkent a mésztartalom, mint ha nincs ez az eltérés.


        Kérdés: 2012. április 19., 22:30; Megválaszolva: 2012. április 20., 21:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: