• Ismét az izületekről

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Férjem már tul van a 16 ik akupunkturán, 12 t az Ormos Intézetben kapott, erdmény O, jelenleg egy kiniai professzorhoz jár, ott most tart a negyedik kezlésnél, ő azt mondta ha 10 kezelés alatt nwem áll be változás akkor nem érdemes tovább szurkálni, közben szert tettünk egy izraeli cég által forgalmazott izületekre állitólag nagyon jó hatással lévő készitményre, állitólag már sokakat meggyógyitott. De mi van akkor ha mindenezek ellenére panaszai változatlanul fennállnak. Mk.válla, térde, csuklója bokája fáj, csuklója bokái duzzadtak, labor eredmények nem mutatnak gyulladsát, de a dr nő szerint aki kezelte ez már egy chronikus folyamat aminek nem kötelező tükröződnie a laborleletekben, szerinte ez már vagy 10-15 éve fennáll, csak most a 72 ik évében okoz probláémát.Egyíik orvosában felmerült a paraneoplazia gyanuja kérdéésem érdeemes lenne e a PT C.-t megcsináltatni, tudom hogy drága, de legalább kizárja azthogy a háttérben meglapuljon egy tu. De mi van akkor ha mégis van a háttérben egy kis tu. hozzányulni én a magam részéről nem engednék ugy sem, persze Ő dönt, de annnyit tudok hogy a sógórnúőm 50 évesen a mütét után fél év mulva meghalt.Lehet hogy ez struccpolitika de nem hiszem hogy attól boldogabb lennénk ha tudnánk hogy valahol lehet egy rosszindulau daganata.Egyébként mellkas rtg.neg, hasi UH.neg, prosztata Uh-os és rectalis vizsgálata neg, ezek után forzirozzam e a PET vizsgálatot lévén ő már 73 éves és nem szeretném kitenni őt semmilyen mütéti,kemoterápiás, besugárzás által okozott attrocitásnaknem tenném őt ki, mert nem is hiszek bennük,magam is eüs- vagyok rtg. assz. de már nyugd..Zalakarost ajánlották még neki, azt kipróbáljuk biztosan. Köszönöm hogy elolvassa kissé hosszura sikeredett levelem,, de sajnos a panaszkodás mindig sokáig tart. Üdv.Ildikó

        WEBBeteg szakértő válasza a ízületi fájdalom témában

        Kedves Ildikó!

        Levelében többféle problémát is felvet, megpróbálok kielégítően válaszolni rájuk. Először is az ízületi problémák és a daganatos betegségek nagyon ritkán fordulnak elő egymás következtében, de valóban az Önök orvosa által említett ún. "paraneoplasias jelenség" létezik. Ez azt jelenti, hogy bizonyos, a szervezetben megbújó daganatokra valami egészen más tünet, pl. az ízületek gyulladása hivja fel a figyelmet, és ez a jelenség idősebb embereknél gyakoribb. Ez a szervezetnek egy bizarr válaszreakciója, de leggyakrabban heves gyulladás formájában jelentkezik az ízületeken, és ennek megfelelően új keletű fájdalom, duzzanat, esetleg láz, hőemelkedés is kíséri.

        Mindez tükröződik a laboratóriumi leletekben is, pl. gyorsult vérsejtsüllyedés, gyakran vérszegénység alakul ki. Ha az Ön férjének már régebb óta fennálló sokízületi panasza van, az eddigi leletei nem mutatnak kórosat, illetve az ízületi panaszain kívül nincs más, ún. általános tumortünete (pl. fogyás), akkor úgy gondolom nincs értelme a PET vizsgálatnak. Azzal a feltevésével nem értek száz százalékban egyet, hogy ha egy idős embernek daganatos betegsége van, akkor nincs értelme kitenni a megfelelő kezeléseknek, persze ezt az adott szituáció és a betegnek! kellene eldönteni a megfelelő és mindent kielégítő felvilágosítást követően. 
        Visszatérve az ízületi panaszokra úgy gondolom, hogy nagy valószínűséggel időskori kopásos ízületi betegség lehet, persze ha mindent kimerítően ki van vizsgálva, pl. köszvény, egyéb gyulladásos ízületi betegség irányában, és ezeket az Önök orvosa ki tudja zárni. A különféle ún. paramedicinális gyógymódok, pl. az akupunktúra alkalmazásának lehet jótékony hatása, azonban nem mindenkinél ugyanazt a reakciót váltja ki. Én azért elsősorban a hagyományos fizioterápiás lehetőségeket próbálnám ki, melyre akár TB által támogatott módon, akár egyénileg sok helyen van lehetőség a megfelelő szakemberek felügyelete alatt.  

        Tisztelettel: Dr Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-07-15 22:36:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 08:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: