• Lábzsibbadás isiász jellegű derékfájás után

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Gerincferdülésem van kb. 7-8 éve a derékvonalban (has felé irányuló). Ezért gyakran fájt a derekam kisebb mértékben. Több mint 3 hete azonban jelentkezett nálam egy erős derékfájás a bal lábamba lesugárzó égető, szúró fájdalommal együtt. Nem tudtam ráállni a lábamra, csak a hasonfekvés alatt kezdett enyhülni a fájdalom, de bármilyen mozdulat esetén visszajött. Szombat este révén kihívtuk az ügyeleti orvost, aki izomlazító injekciót adott és gyógyszereket írt fel (izomlazító és gyulladáscsökkentő) valamint 10 nap fekvést írt elő. Diagnózisa: ízületi gyulladás a gerinccsigolyán. Kb. 6 óra elteltével a fájdalom megszűnt, másnap kezdett zsibbadni a lábam főként a lábfej fölső része és a boka felett egy tenyérnyi terület. 2 hétig nem tudtam ülni a derékfájás miatt, mígnem egy weboldalon olvastam, hogy ilyenkor kemény felületen kell feküdni, miután változtattunk a fekhelyemen, pár nap múlva a derékfájás elmúlt. Jelenleg tudok ülni és állni hosszú ideig panasz nélkül, de a lábam zsibbadása csak nagyon kis mértékben javult. Nem fájdalmas, de nagyon zavaró, és nem tudom mikorra várható elmúlása illetve tehetek-e valamit az ügyben. Gyógytorna vagy pihenés lenne-e jobb? Járni teljesen egyenesen tudok, de lehajolni nem igazán, mert húzódik végig a bal lábam hátul, és guggolni csak félig-meddig, mert a bal lábam nem hajlik rendesen. Az első vizsgálat (röntgen) eredménye csak 3 nap múlva lesz kész. További vizsgálat ennek függvényében lesz. Csak azt nem értem ha a derékfájás teljesen megszűnt a lábam miért nem jött rendbe? Köszönöm válaszukat!

        Dr. Németh Ágnes válasza a mozgásszervi probléma témában

        Kedves Kérdező! A hasonló panaszok hátterében a gerinc sérvesedési folyamatai állhatnak. A röntgen felvételen a gerinc esetleges kopásos eltéréseit lehet majd látni, mely szintén okozhat hasonló tüneteket. A további vizsgálat, amennyiben a zsibbadásos panaszok nem múlnak, az MR vizsgálat lenne. A fájdalomcsillapító és az izomlazító megfelelő gyógyszer hasonló panaszok esetén. A zsibbadásos panaszok pedig B-vitamin komplexekkel esetlegesen csökkenthetők. Amennyiben már akut fájdalom nincs, akkor akár gyógytorna és fizioterápia is elkezdhető.


        Dr. Németh Ágnes, reumatológus
        Reumatológus Itt kérdezhet

        Dr. Németh Ágnes

        Kérdés: 2012. április 04., 09:39; Megválaszolva: 2012. április 06., 21:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: