• Gerinc MR lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A derekamban és a csípőmben a lábamba is kisugárzó fájdalmat éreztem ezért elmentem a területileg illetékes reumatológiára. Itt MR vizsgálatot kértek. A vizsgálat után az MR leleten az alábbiak olvashatóak. A kérdésem az lenne, hogy ezek mit jelentenek? (A kontroll vizsgálatra a vizsgálatot kérő reumatológiára csak nagyon sokára kaptam időpontot.) "A lumbalis lordosis elsimult, a corpusok magassága megtartott. Az L. II. corpusban 9 mm-es haemangioma látható. Peremszéleken osteophytosis, a kisízületek közt arthrosis van. A discusok víztartalma kissé csökkent. Th X. porckorong kissé ellapult, rajta enyhe jobb oldali lateralis túlsúlyú előboltosulás van a durazsák mérs. asszimetrikus deformitásával. Az L.I. - III. discusokon kp. fokú körkörös protrusio detectalhato a ventralis liquortér impressiojával és a foramenek enyhe szűkítettségével. A kilépő gyökök szabadok. Az L.IV. discus jobb oldali túlsúlyú előboltosulás van, mely a durazsák mérs. deformitása mellett a jobb forament szűkíti, a kilépő gyök szabad. A presacralis porckorongon enyhe, median túlsúlyú protrusio látható, a durazsák deformitása nélkül. A canalis spinalis nem szűkített. A conus Th. XII. magasságában van. Vélemény: Spondylosis et spondylarthrosis lumbalis, különböző mértékű discus protrusiókkal" Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Németh Ágnes válasza a mozgásszervi probléma témában

        Kedves Kérdező! Az MR leleten leírt elváltozások összességében kopásos betegséget igazoltak, illetve emellett különböző fokú sérvesedési folyamatot írtak le. A gerinc normál ívének megváltozása látható az ágyéki gerincen, itt a görbület elsimultabb ("a lumbalis lordosis elsimult"). A "haemangioma" kifejezés egy jóindulatú érgomolyagot jelent. A sérvesedési folyamat állhat a deréktáji, illetve a lábba lesugárzó fájdalom hátterében is.


        Dr. Németh Ágnes, reumatológus
        Reumatológus Itt kérdezhet

        Dr. Németh Ágnes

        Kérdés: 2012. április 01., 10:01; Megválaszolva: 2012. április 06., 20:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: