Baker – cysta beavatkozás előtt

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Egy hölgyismerősöm nevében írok. A hölgynél a térdfájdalmai után Baker-cystát állapítottak meg ultrahangos vizsgálattal, majd visszament a lelettel háziorvoshoz, aki ortopédia osztályra beutalta. Április 5-re kapott időpontot a kórháztól. Közben az ultrahangos vizsgálaton kívül orvos nem foglalkozott vele. Beszámolója szerint nagy fájdalmai vannak, este feldúcolt lábbal fekszik, időnként remegés is rájön, akár az egész testére is. (nem kap vért, nyomja az ideget a duzzanat? ) Mivel "senki nem mond neki semmit", az lenne a kérdésem, hogy -Indokolt lehet-e a beavatkozás korábbi elvégzése (sürgős szükséggel) , -és hogy mivel jár egy ilyen beavatkozás várhatóan? -Csak leszívják és hazamehet, vagy ez komolyabb műtét vágással, több napos bennfekvéssel? kb 5 cm-es a cysta. A háziorvos szerint "ha nagyon bedagad, akkor hívja a mentőket". Továbbá a hölgy fél a trombózisveszélytől, mert családjában több eset is előfordult. Ő maga nem szed vérhígítót. válaszukat előre is köszönöm Tisztelettel: Petrovics Ferenc

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza Baker-ciszta témában

Vizsgálat nélkül nem lehet pontos választ adni. Okozhat a ciszta keringési, érzési zavart, de akut beavatkozást soha nem igényel. (Nem hirtelen alakul, ki, a fokozatosság miatt a fájdalom és a végtagduzzanat is fokozatosan alakul ki.) A Baker ciszta kezelése összetett. Azt tudni kell róla, hogy egy következmény. Valamilyen térd eredetű elváltozás kísérő jelensége. Elsődlegesen ezt az okot (gyulladás, porckárosodás, szalagszakadás) kell megoldani, mert amíg ezek fennállnak addig az eltávolított ciszta ki fog újulni. Amit ilyenkor tanácsos csinálni az az ízületi tükrözés (arthroscopia) . Ezzel nem csak pontos diagnózishoz lehet jutni, de el is lehet látni a térd problémáját és nem feltétlenül kell felvágni a cisztát, mert így magától is felszívódhat. Ha nem utólag még mindig ki lehet venni az elváltozást. Leszívatni felesleges és hasztalan.

Kérdés: 2012. március 28., 19:58; Megválaszolva: 2012. március 30., 18:24
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Baker ciszta
Tisztelt Doktor Úr! Dec. 16-án az MR vizsgálat kimutatta, hogy 11x5, 5 centis baker cisztám van a térdhajlatban. Műtétet javasoltak.Túl vagyok ár...
Baker ciszta
Üdvözlöm, olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy a barátom baker cisztával szenved. illetve szenvedett, leírnám a körülményeket és bízom...
baker-cisztával mennyit mozoghatok?
2014.08.19-én Baker-cisztát állapítottak meg a bal térdhajlatomban. már csak keveset futok, ugyanis takarítási munkakörbe kerültem át, ami azt...
Baker ciszta
Tisztelt Doktornő/úr! A férjem térdhajlatában Baker ciszta van, gyógyfürdőzhet e, valamint a teljes test masszázs nem ártalmas e. Üdvözlettel
Baker-ciszta okozhat zsibbadást?
kedves Webdoktor. 2010 09 15 én diagnosztizáltak bal térd hajlatban Bayer-cystát ultrahang is készült ami meg erősítette.Egy 2, 5×1, 5×1cm...