• Baker – cysta beavatkozás előtt

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Egy hölgyismerősöm nevében írok. A hölgynél a térdfájdalmai után Baker-cystát állapítottak meg ultrahangos vizsgálattal, majd visszament a lelettel háziorvoshoz, aki ortopédia osztályra beutalta. Április 5-re kapott időpontot a kórháztól. Közben az ultrahangos vizsgálaton kívül orvos nem foglalkozott vele. Beszámolója szerint nagy fájdalmai vannak, este feldúcolt lábbal fekszik, időnként remegés is rájön, akár az egész testére is. (nem kap vért, nyomja az ideget a duzzanat? ) Mivel "senki nem mond neki semmit", az lenne a kérdésem, hogy -Indokolt lehet-e a beavatkozás korábbi elvégzése (sürgős szükséggel), -és hogy mivel jár egy ilyen beavatkozás várhatóan? -Csak leszívják és hazamehet, vagy ez komolyabb műtét vágással, több napos bennfekvéssel? kb 5 cm-es a cysta. A háziorvos szerint "ha nagyon bedagad, akkor hívja a mentőket". Továbbá a hölgy fél a trombózisveszélytől, mert családjában több eset is előfordult. Ő maga nem szed vérhígítót. válaszukat előre is köszönöm Tisztelettel: Petrovics Ferenc

        Dr. Bogdán Aurél válasza a Baker-ciszta témában

        Vizsgálat nélkül nem lehet pontos választ adni. Okozhat a ciszta keringési, érzési zavart, de akut beavatkozást soha nem igényel. (Nem hirtelen alakul, ki, a fokozatosság miatt a fájdalom és a végtagduzzanat is fokozatosan alakul ki.) A Baker ciszta kezelése összetett. Azt tudni kell róla, hogy egy következmény. Valamilyen térd eredetű elváltozás kísérő jelensége. Elsődlegesen ezt az okot (gyulladás, porckárosodás, szalagszakadás) kell megoldani, mert amíg ezek fennállnak addig az eltávolított ciszta ki fog újulni. Amit ilyenkor tanácsos csinálni az az ízületi tükrözés (arthroscopia). Ezzel nem csak pontos diagnózishoz lehet jutni, de el is lehet látni a térd problémáját és nem feltétlenül kell felvágni a cisztát, mert így magától is felszívódhat. Ha nem utólag még mindig ki lehet venni az elváltozást. Leszívatni felesleges és hasztalan.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 28., 19:58; Megválaszolva: 2012. március 30., 18:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: