• Lábfej fájásra javaslatok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Évek óta járok túrázni, de eddig ilyen panaszom még sosem volt, a túracipőm is bejáratott, kényelmes, sok km-t legyalogoltam már benne. Viszont csütörtökön részt vettem 20 km-es teljesítménytúrán, amit elég erőltetett menetben, cirka 4 óra alatt teljesítettem, majd másnap, pénteken elindultam egy 48 km-esen. A második túrámnak már az első 10 km-nél éreztem, hogy a jobb lábfejemmel valami nem stimmel, kezdett fájdogálni, néha kevésbé, viszont lejtőn lefelé egyre jobban. Utam során 2-3-szor bekentem lóbalzsammal, ami ideig-óráig csillapította a fájdalmat, de nem láttam a lábfejen se duzzanatot se semmit. A túra végén már nagyon bicegtem, de sikeresen célba jutottam. Szombat reggelre egy nagyon picit bedagadt, valamint a jobb lábfejem külső részének kb. a fele enyhén be is lilult és lejjebb is előbukkant egy lila csíkozott foltocska. Elkezdtem kenegetni Fekete nadálytő krémmel. Mára úgy veszem észre kicsit csillapodott a lila folt, meg talán a fájdalom is, de csak nagyon picit. Nyugalomba helyezve abszolút nem fáj és olyan mintha nem lenne semmi probléma, de ha elindulok, akkor jönnek a fájdalmak és egy 10 lépés megtétele után ismét bicegni kényszerülök. Kérdéseim a következők: A nagy megerőltetéstől van ez? Mi gyulladhatott be vagy mi az ami megterhelésre került? Tudom, hogy valószínűleg a legjobb gyógymód erre a pihentetés, de melyik a legjobb módszer arra, hogy minél előbb elősegítsem, felgyorsítsam a gyógyulást? Kb. mennyi idő amíg ez teljesen rendbejön? Szükséges lenne kicsit meggyorsítanom a gyógyulást, mert mielőbb vissza szeretnék térni a kedvenc sportomhoz. Előre is köszönöm a válaszait!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a lábfájdalom témában

        Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. Elmondása alapján megerőltetésről, ínhüvely és ízületi gyulladásról lehet szó. A legfontosabb kezelés valóban a pihentetés. Ez akár bokarögzítő, vagy gipsz viselését is jelentheti, illetve legalább 1 hét terhelési tilalom, jegelés, borogatás, nem szteroid gyulladáscsökkentő szedését. Azt javaslom forduljon ortopéd szakorvoshoz, aki vizsgálatokat követően pontosabb választ ad és megfelelő terápiát javasol.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2012. március 18., 10:09; Megválaszolva: 2012. március 19., 18:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: