• gerincbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Úr! Kérem szíveskedjen az alábbi CT lelet értelmezésében segítségemre lenni: "L. gerinc CT vizsgálatát L.III-as csigolya magasságától S.I-es segmentum régiójáig végeztük nativan axiális síkban 3 mm-es szeletvastagsággal, rekonstrukcióval. A lumbalis lordosis megtartott. A praesacralis rés beszűkült. A csigolyatestek épek. III-as porckorongban érdemi protrusio nem ábrázolódik. IV-es porckorong magasságában igen discrét körkörös protrusio van. Praesacralisan a durazsákon ventrálisan kis benyomatot okozó mediális prolapsus látszik. Orvosi vélemény: Discopathia" Mekkora a baj? Kérem szíves segítségét. Köszönettel: JMari

        Dr. Németh Ágnes válasza a mozgásszervi probléma témában

        Kedves Kérdező! A leleten leírt elváltozások különböző fokú porckorong előboltosulásokat jelentenek, melyek deréktáji panaszokat okozhatnak. Kezdődő gerincsérves állapotnak felelnek meg. Kezelését tekintve a pontos tünetek ismeretének hiányában, csak általánosságban tudok írni. A rendszeresen végzett gyógytorna, illetve úszás hatásos lehet, ugyanis olyan izomcsoportokat erősítenek vele, mely a gerinc stabilitását fokozza. A fájdalmakat csökkenthetik emellett a fájdalomcsillapítók, illetve izomlazítók. Mivel Ön Syncumart szed, ezért a nem szteroid gyulladáscsökkentők kerülendők, inkább másik támadáspontú fájdalomcsillapító alkalmazása javasolt. A fizioterápia és a gyógyfürdőkben elérhető súlyfürdők is jótékonyak porckorong betegségeknél. Amennyiben a tünetek nagyon erősek, úgy megoldásként szóba jön idegsebészti műtét is.


        Dr. Németh Ágnes, reumatológus
        Reumatológus Itt kérdezhet

        Dr. Németh Ágnes

        Kérdés: 2012. március 08., 20:40; Megválaszolva: 2012. március 13., 21:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: