• Radiológiai eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr.-Nő/Úr! 7 éves kislányom 2 hónapja nyaki fájdalomra panaszkodik.Voltunk gyermek orvosnál, aki elküldött minket Röntgen vizsgálatra.Ennek az eredménynek az érthetőségére kérnék válszaszt Öntől! Vérvétel eredménye folyamatban van, ortopéd orvoshoz még nem kaptunk időpontot.Kislányomnál 2 éve pajzsmirigy alul mükődést diagnosztizáltak, erre napi 1 (lettroxot)szed. Mellkas és nyakigerinc felvétel: Bal rekesziv mérs.magasabban áll.Sinusok szabadok. Beszürödés nem látható. Mk.bázison intenziv rajzolat. Kp.árnyék lényegi eltérést nem mutat. Nyaki borda nincs. Lordosis mérs.kiegyenesedett. Rések megtartottak. Magassági átmérők szintén megtartottak, zárólemezek épek. II.-III.csigolyák proc.spinosusai deformáltak, a II.-kifejezetebben caskosabb, villa alakban szétágazik.III.csigolya proc.spinosusa a II.-es csigolyát eléri. Köszönettel!

        Dr. Laki András válasza a mozgásszervi probléma témában

        Tisztelt Kérdező! A nyaki gerinc felvételen leírt eltérés szerint a kislányának egy fejlődési variációja van, ami a csigolyák hátsó nyúlványait érinti (ezek az úgynevezett tövisnyúlványok, ezt jelenti a processus - rövidítve proc. - spinosus). A II, nyaki csigolya ezen nyúlványa szokatlanul nagyra nőtt és szokványostól eltér az alakja, ezért összeérhet az alatta lévő csigolya nyúlványával. Valószínű, hogy a fej, nyak mozgatásakor, főleg hátrahajtáskor ezek a nyúlványok egymást nyomják és ez panaszokat okoz. A kiegyenesedett lordosis az élettani görbület csökkenését jelenti. A mellkas leletben nem írtak le lényeges eltéréseket, de a felvételekkel együtt jobban megítélhető volna. A rekesz a két oldalon általában egyforma magasságú, vagy gyakrabban a jobb oldali a magasabb - ebben az esetben lehet ez csak alkati kérdés, esetleg a tág gyomor vagy levegővel telt vastagbél emelheti meg bal oldalon a rekeszt. Egyéb hasi eltérések panaszok nélkül nem valószínűek, a biztonság kedvéért egy hasi ultrahangvizsgálatot el lehet végezni, hogy kizárhassanak hasi okot. A bázisokon (a tüdő rekesz feletti részein) leírt intenzív rajzolat gyakori röntgenlelet, alkati okokból is előfordul, kissé kifejezettebb erezettség következménye lehet, gyulladásos folyamat maradványának is megfelelhet.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 06., 09:55; Megválaszolva: 2012. március 08., 21:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: