• Mit tegyek a vállficam után?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor! Két hete egy ütés hatására kificamodott a bal vállam (elülső-alsó ficam), amit a sürgősségin könnyen, érzéstelenítés nélkül helyretettek. Máskor, régebben is ment már ki a vállam (mindkettő, sőt combom is torna közben), de azonnal visszaugrott a helyére és utána kb. egy napig éreztem egy izomlázhoz hasonló érzést a területen, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, orvoshoz sem fordultam vele. Egyedül most nem ugrott helyre, ezért rohantuk kórházba. Keringési, beidegződési zavar nem volt, a papíron azt állt, hogy a vápa üres, a felkar rugalmasan rögzült. Kaptam egy Dessault kötést, amit egy hét múlva cseréltek, majd (most) még egy hét múlva újra. Az épp ott lévő orvos szerint a harmadik hét után levehetem a kötést és elkezdhetem tornáztatni magamnak. Tulajdonképpen itt jönne a kérdésem: mindenhol azt olvasom, hogy a kötés levétele után fizikoterápia és/vagy gyógytorna szükséges, de nekem ilyet nem mondtak. Mikor rákérdeztem a gyógytornára, szinte értetlenül néztek. Annyi volt a tanács, hogy egy darabig még ne fekvőtámaszozzak... Viszont félek, hogy így hamar meg fog történni újra és érdekelne mi mindent tehetnék annak érdekében, hogy ennek minimálisra csökkentsem az esélyét. Hogyan tornáztassam? Meddig és milyen fokozatossággal? (Mert így, hogy se műtétet, se gyógytornát nem javasoltak, sajnos drága lenne egy magán gyógytornász.) Mikor térhetek vissza a normális ritmusba és mikor súlyzózhatok például? Egy vállvédőd esetleg hasznos lenne beszerezni? Nagyon köszönöm a váalszát! Nóra, 26 éves

        Dr. Bogdán Aurél válasza a vállficam témában

        Vizsgálat nélkül nehéz pontos választ adni. Vállficam után életkor és izomzat állapotának figyelembevételével 2-3 hétig rögzítjük az ízületet. Utána általában nincs szükség fizikoterápiára és gyógytornára, elég ha magának betornáztatja a beteg. Általában a sérüléstől számított 4-6 hét után engedjük meg a teljes terhelést. Azt említette, hogy volt már vállficama. Ha még 1-2 alkalommal megismétlődik a sérülés, érdemes elgondolkodni vállstabilizáló műtéten. A vállvédő nem védi meg a ficamtól, viszont akadályozza a sportolásban.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2012. február 26., 16:37; Megválaszolva: 2012. február 28., 20:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: