• combnyaktörés utáni komplikációk

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! Édesapámat kb. 2 éve műtötték combnyaktöréssel. 1, 5 év után elmozdultak a csavarok, aztán újraigazították ( "tekintettel a femurfej épségére" ), majd rá kb. 3 hónapra szinte felállni sem tudott, mentővel, nagy fájdalmakkal vitettük kórházba (ez történt pár napja), ahol kiderült a csavarok miatt van az egész, és most kivették neki a csavarokat, és lemezeket, kivéve a drótozást. A zárójelentésen az áll: " a combnyak lényegében felszívódott". A kérdéseim: - mit jelent az, hogy felszívódott? hogy hat ez a gyógyulásra? -gyógytorna milyen mértékben javasolt ilyen helyzetben? ( terpeszezés, lábfelhúzás) - TENS-géppel történő izomstimulálás nem árt-e?, mivel csípőprotézis csak akkor jöhetne szóba, ha kiegyenesedne a térde, amire én személy szerint minimális esélyt látok, még az is érdekelne, hogy így mennyire tart ez az megoldás, így csavarok nélkül. Hálás köszönettel várva mielőbbi válaszát, maradok tisztelettel: Horváthné Rieger Anita

        WEBBeteg szakértő válasza a combnyaktörés témában

        Vizsgálat nélkül nehéz pontos választ adni. Elmondása alapján valóban nem egyszerű a probléma. Sajnos ilyen mozgásbeszűkülésnél valóban nem jön szóba protézis műtét. Amit ilyenkor szoktunk, hogy eltávolítjuk a csavarokat és ha szükséges a combfejet is. Így egy viszonylag egyenes, jól feltámaszkodó csontfelszínt kapunk, melynek segítségével akár a járás is elképzelhető, illetve ha későbbiek során sikerül kitornáztatni a térd és az esetleges csípő kontraktúráit (sikerül csaknem teljesen kinyújtani a két ízületet), akkor a protézis beültetésnek is megfelelő alapot szolgáltat ez az un. Girldestone állapot. Tehát a torna nagyon fontos, a TENS kezelés is jó hatású. A nyak felszívódása a fej elhalását eredményezi, ilyenformán a gyógyulás csak a fej eltávolításával, vagy a protézis beültetésével lehetséges.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 13., 22:55; Megválaszolva: 2012. február 15., 20:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: