• Menni vagy nem menni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor úr/nő! 2011 augusztus elején lehajlást-emelést követően nem tudtam kiegyenesedni, OMSZ szállított el munkahelyemről. Mivel panaszaim nem szűntek, a fájdalom nem csökkent, októberben CT készült, ahol porckorong sérvet állapítottak meg.Idegsebész javaslatára összesen 41 fizioterápiás, gyógytornás, illetve idén januárban 10 infúziós kezelést kaptam. A helyzet továbbra sem javult, ezért jan.30-án újabb CT vizsgálat történt.Eredménye: L.III-S.I segmentumokat vizsgáltuk. L.lordosis megtartott.Corpusok bnem laposabbak. Az L-S rés dorsalisan min.szűkebb, a peremeken helyenként osteophyák láthatók. L.III corpus bal peremszélén megnyúlás látható, itt a discus is előboltosul, együttesen a bal forament szűkítik, L III gyököt foraminalisan és extraforaminalisan elérik. L. IV.discuson centrálisan, enyhe jobb túlsúllyal 6mm-es előboltosulás látható, mely a durát imprimálja, L.V.gyökkilépéseket éppen eléri. L.V.discuson centrális, 4 mm-es protrusio van, a durát imprimálja, S.I.gyökkilépéseket eléri. Vélemény:Protrusio disci L:III extraforamin.l.s. Hernia disci L.IV.med.et paramed.l.d. Protrusio disci L.V. med. Tüneteim alapján (állandósult derékfájdalom, csípő, belső combtő, vádli fájdalom nyugalmi helyzetben, üléskor talp, lábfej zsibbadás) idegsebész MR vizsgálatra jegyeztetett elő, és mivel a konzervatív kezelésekre nem reagál, sőt egyre rosszabb a helyzet, műtéti megoldást javasolt. MR 03.20-án lesz.Teljes gerinckímélet, tehermentesítés javasolt. Ennek ellenére, ma háziorvosi táppénzes felülvizsgálaton azt mondta a felülvizsgáló főorvosnő, hogy nyugodtan elvégezhetem a munkámat (árufeltöltő vagyok multinál), írassam ki a fűzőt, majd mehetek dolgozni, mert nem tudnak már tovább táppénzen tartani, és a helyzet sem annyira súlyos.CT leletemet meg sem nézte. Szerdára kaptam legkorábban időpontot kiíratni a fűzőmet. Kérdésem annyi lenne, elfogadhatom-e, hogy valóban alkalmas a gerincem nehéz fizikai munkavégzésre, illetve, ha nem tanácsos, mit tehetek? Válaszát köszönöm!

        Dr. Németh Ágnes válasza a mozgásszervi probléma témában

        Kedves Kérdező! A CT leleten leírt elváltozások mindenképpen indokolják a további vizsgálat és esetlegesen műtét elvégzését. A konzervatív kezelésekre (fizioterápia, gyógytorna, infúzió) sem javuló gerincsérves elváltozások műtéti lehetőségének eldöntése idegsebész feladata. A fűző kiíratása mindenképpen javasolt, mely átmenetileg segíthet a problémán, de a kiváltó okot nem fogja megszüntetni. A táppénzen tartás jogi hátterének tisztázásához és esetleges fellebbezés lehetőségéhez háziorvosa és a kezelő reumatológus, idegsebész segítségét tudja kérni.


        Dr. Németh Ágnes, reumatológus
        Reumatológus Itt kérdezhet

        Dr. Németh Ágnes
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 10., 15:57; Megválaszolva: 2012. február 15., 17:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: