• Zsírcsomó és osteochondrosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő/Doktor úr! az alábbi leletem van, kérem segítsen. mit tehetek: 1. L5/S1 osteochondrosis - mit jelent és mit tehetek ellene? 2. L5/S1 retrolistesis 3. lumbosacralis területen, subcutan, mélyen 7 x 3 cm nagyságban kötőszöveti septen látható, főleg zsírtartalmú fibriotikus elváltozásokkal köszönöm a választ, tisztelettel: Alexandra

        Dr. Németh Ágnes válasza a mozgásszervi probléma témában

        Kedves Alexandra! Az osteochondrosis a gerinc kopásos eltérései miatt kialakult folyamat, mely során a csigolyák zárólemezeiben következik be degeneráció. A kor előre haladtával a porckorongok is vesztenek víztartalmukból, így magasságuk csökken, a két csigolya közötti rés pedig beszűkül. Így a fokozott terhelés szintén elősegíti további kopásos folyamatok kialakulását. A retrolisthesis során a csigolyák egymáshoz képest elcsúsznak, az egyik csigolya hátra fele mozdul. A folyamat kezelése az elcsúszás nagyságától függ. Enyhébb esetekben úgynevezett konzervatív kezeléseket alkalmazunk, melyekhez hozzátartozik a gyógyszeres kezelés (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, izomlazítók) és a fizioterápia is. Ezen kezelések mellett nagy jelentősége van a rendszeresen végzett speciális gyógytornának, úszásnak, illetve szükség estén gerincfűző is felírható, hogy a gerinc stabilitását növeljük. Amennyiben az elcsúszás nagyfokú, úgy ortopédiai műtét válhat szükségessé. Harmadik kérdésére válaszolva a zsírcsomó pontos hátterének és összetételének tisztázásához mindenképpen egy kiegészítő ultrahang vizsgálat lenne szükséges.


        Dr. Németh Ágnes, reumatológus
        Reumatológus Itt kérdezhet

        Dr. Németh Ágnes

        Kérdés: 2012. február 08., 12:10; Megválaszolva: 2012. február 09., 21:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: