• kézízületi fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Mindig fájó ujjakkal ébredek, minden reggel vagy ha éjjel felébredek, akkor is, illetve ha délután alszom, azután is, sőt ha akkor megmozdítom az ujjaimat, mintha tűvel szurkálnák az ízületet. Amúgy napközben egyáltalán nem fáj. Biztos nem köszvény, mivel alig fogyasztok állati eredetű fehérjét, főleg nem olyanokat, amelyek okozzák, nem vagyok nagy húsfogyasztó, a tejtermékekért sem rajongok. Éppen költöztünk és felújítás alatt áll a lakásunk, a konyhában, mosdóban nincs fűtés, meleg víz sokára jön, így előfordul, hogy jéghideg vízben mosok kezet. Ha mosakszom vagy mosogatok, a hideg helyiségben vagyok. Féléve szültem császárral, kisbabám csak anyatejet kap. Amióta szoptatok, nagyon kívánom az édességet, mindennap elfogyasztok egy tábla csokit, a fehér a kedvencem, ha van itthon, akkor van, hogy 2-őt is megeszek. Csak azért írom ezt le, mert hátha a túlzott cukorfogyasztás okozza vagy a fehér változatban van valami... November óta tapasztalom ezt, mióta bejött a hideg idő. A császárt pedig azért írtam le, mert azóta nehezen kelek fel, nem tudok rögtön felegyenesedni, nem tudom, van-e valami köze hozzá. Spinális érzéstelenítést kaptam. Eddig soha nem voltak ilyen panaszaim. Amúgy az ujjaimon kívülről nem látszik semmi, azt leszámítva, hogy eléggé kiszárad a kezem a mosogatótól, fertőtlenítőtől, nem tudom, hogy azok okozhatnak-e ilyet. Igyekeztem minden körülményt leírni, fogalmam nincs, mi okozza ezt, én a hidegre tippelek, de mások kint dolgoznak a hidegben és nem panaszkodnak ilyenről. Én szülés előtt sem végeztem fizikai munkát, irodában dolgoztam. Mivel elég fázós vagyok, ezelőttig soha nem tartózkodtam sokáig fűtetlen, hideg, nyirkos helyen. Remélem, sikerül kideríteni mi a baj, nem probléma, ha nincs rá megoldás, elég ha azt tudom, hogy a hideg idő elmúltával ettől is megszabadulok. Társbetegségről nem tudok, nagyon ritkán fázom meg, elég erős az immunrendszerem. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Németh Ágnes válasza a mozgásszervi probléma témában

        Kedves Kérdező! A kéz kisízületi fájdalom hátterében állhat gyulladásos és kopásos betegség is. Emellett a túlerőltetés is szerepet játszhat a panaszok kialakulásában. A pontos háttér tisztázására szükség lenne különböző vizsgálatok elvégzésére. Egy labor vizsgálat információt adhat a gyulladás fennállásáról. Egy röntgen felvétel leírja az ízületekben lévő kopásos eltéréseket is. Létezik olyan betegség, melynél a kezek és a lábak hidegre kifejezetten érzékenyek, azt a jelenséget Raynaud-szindrómának hívják. Kifejezett tünetek esetén a kezek, illetve a lábak ujjai hideg időben gyakran elfehérednek, illetve kékes-lilássá válnak. A fent említett vizsgálatok elvégzése segít majd a panaszok hátterének tisztázásában és a kezelőorvos ki tudja választani a megfelelő kezeléseket.


        Dr. Németh Ágnes, reumatológus
        Reumatológus Itt kérdezhet

        Dr. Németh Ágnes

        Kérdés: 2012. február 08., 10:08; Megválaszolva: 2012. február 09., 21:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: