• "Térdízületi rendellenesség"

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözletem! Egy gyógyterápia, kezelés, vagy akár műtéti megoldás után érdeklődöm, ugyanis; tavaly (2011) nyáron a jobb térdemben hatalmas fájdalmak mutatkoztak. Ráállni nem tudtam, nem csak a fájdalom miatt, hanem azért is, mert a legkisebb terhelésre is összecsuklott. (Előtte két-három évig versenyszerűen kosaraztam és táncoltam, lúdtalpam volt) Azóta már csináltak röntgenfelvételt, ultrahangos felvételt, a legfrissebb leletnek státusz/diagnózis részében ez áll: Státusz Jobb combizomzat kissé atrophiás, körfogat 1cm-rel kisebb. J.o. a tub tibiae kissé megnagyobbodott, felette patellain nyom. nem érz. Patella csúcsa nyom.-ra nem. Tub. tibie nyom. érz. A patella in alatt a Hoffa test és az infrapatellaris bursa nyom. nem érz. Térd körfogat térdkalács alatt a Hoffa testmagasságában 0, 5 cm-rel nagyobb. Lábszárakon duzzanat, oedema nincs. Térdmozg.-s teljes, fájdalmatlan. Szalag rendszer ép. Lapos boltozatok, szabad bokamozg.-ok. Diagnózis M9250 A sípcsont és a szárkapocs juvenilis osteochondrosisa; M2140 Lúdtalp [pes planus] (szerzett) (2011/10/10) Azóta a lúdtalpam javult, nem sportolok. A térdemen hordok egy térdrögzítőt (Sigvaris patelfix). Azonban sportolni még mindig nem tudok, 10 percnyi aktív mozgás után 2-3 napig fájdalom keletkezik a térdemben. Tehát kérdésem az lenne, hogy ezt a fájdalmat, még ha nem is teljesen eltüntetni, de legalább csillapítani, alkalmi sportolásra alkalmassá tenni nem-e lehet valamiféle beavatkozással, gyógyterápiával.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térdfájás témában

        Megfelelő válasz adásához elengedhetetlenül szükséges a fizikális vizsgálat, a korábbi dokumentációk és röntgenfelvételek ismerete. Elmondása alapján u.n. Osgood-Shlatter betegsége van. Ennek a kezelésében leginkább a pihentetésnek és a gyulladáscsökkentők adásának van létjogosultsága. Ilyen betegségeknél általában 3-6 hónap tehermentesítést, és nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazását (ami egyben a fájdalmat is csökkenti)javasoljuk. Az időtartam függ a betegség stádiumától is. Ha minden megfelelően történik, akkor a növekedés befejeztével a panaszok is megszűnnek. A lúdtalpa miatt célszerű a betét viselése, ez a térdpanaszok csökkentésében is szerepet játszik.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2012. január 31., 18:34; Megválaszolva: 2012. február 02., 20:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: