• Vállfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! A csatolt lelet értelmezésében kérném segítségét, az előzmények a következők: 1 éve kezdődött a jobb oldali vállfájdalom. Sajnos csak rá majd egy évre, elmúlt decemberben mentem el vele reumatológiára. 2 hét ultrahangos kezelést kaptam, 1 hónapig gyulladáscsökkentő gyógyszert szedtem közben. ( Brexin ). Fizikoterápia nem volt, az ultrahangkezelés után elbocsátottak, ennyi volt. Ezt megelőzően egészen a vállfájásig évekig húzódszkodtam nyak mögé széles fogással ( fej feletti gyakorlatok ), a fájdalom pedig egy megerőltető úszás után kezdődött ( úszni nem szoktam egyébként, így nem volt meg a fokozatosság elve ). Kérdésem: Mi a betegség pontos neve? Váll ütközési szindrómám lehet? ( impingement syndroma ) Mert ez nem derült ki világosan az MR orvos véleményezéséből. Mi a tanács? Fizikoterápia? Subscapularis és infraspinatus nyújtása és erősítése? Műtét? ( fájdalom csekély az ultrahangkezelés óta, de azért jelen van, néha pedig felerősödik ). Műtétet nem szeretném, mert akkor a hosszú lábadozás miatt a munkám is veszélybe kerülne. Ha szükséges, akkor persze, de ha elkerülhető, annak örülnék. Kérem, hogy kérdésem csak számomra legyen elérhető, a netezőknek ne. Megoldható?

        Dr. Németh Ágnes válasza a vállfájás témában

        Tisztelt Kérdező! A vállfájdalmaknak lehet egyrészt a nyaki gerincről kisugárzó fájdalom az oka, másrészt amely Önnél valószínűbb a vállat helyileg érintő problémák. Impingement (ütközési, elakadási) szindróma fiatalabb korban gyakran alakul ki sportolóknál, vagy fizikai munkásoknál. A fej felett végzett munka (az Ön esetében a vállakat megterhelő edzés) a rotátor köpeny izmainak krónikus gyulladását idézi elő. Maga a rotátor köpenynek nevezett izomcsoport az Ön által említett két izmon kívül (infraspinatus, subscapularis) még két izomból áll. A nem szűnő panaszokat gyakran ezen izomcsoport egyensúlyának megbomlása okozza. Kezelését tekintve mindig első a konzervatív kezelés, mely áll fizioterápiából (melynek az ultrahang is része) és gyógytornából. A gyógytorna során fontos ezen izmok erősítése és nyújtása. Emellett szükség lehet átmenetileg nem szteroid tartalmú készítmények (az Ön által használt gyógyszer is e csoportban tartozik) használatára, melyek a kezdődő fájdalom esetén alkalmazva már az elején megszünteti az ördögi kört és nem alakul ki krónikus fájdalom. Amennyiben a panaszok nem szűnnek lehetőség van helyileg adott szteroid és fájdalomcsillapító tartalmú injekció adására is, mely megszünteti a fájdalmat és lehetővé teszi a normál izomegyensúly visszaállását. Műtéti beavatkozásra akkor lehet szükség, ha a panaszok mindezen kezelések mellett nem szűnnek meg.


        Dr. Németh Ágnes, reumatológus
        Reumatológus Itt kérdezhet

        Dr. Németh Ágnes

        Kérdés: 2012. január 31., 08:33; Megválaszolva: 2012. február 01., 21:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: