• A sarkamnál letört egy kis darab csont

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A következőben szeretném kérni a segítségét! Körülbelül 12 éve focizás közben kificamodott és egy kis darab csont is letört a jobb oldali bokámból, de nem műtötték meg csak begipszelték. Pár hónapra rá észrevettem, hogy ha lefeszítem a lábfejem majd fel, akkor egy kattanást érzek, hallok a bokám körül. Ez különösebben nem is zavart. Észrevettem továbbá, ha séta vagy focizás közben ha rosszul léptem nem ficamodik már ki a bokám. Ez körülbelül 2-3 alkalom évente, úgy hogy heti-kétheti rendszerességgel focizom. Ilyenkor be sem dagad semmi nem vehető észre. Ugyan úgy tudok velem menni, futni, csak a pillanatnyi fájdalomérzet. 3-4 hónapja egy hosszabb autóval történő utazás során észleltem egy szúró fájdalmat a sarkamba, valami belenyilallt, azonban mihelyt megmozdítottam el is múlt egyből. Hasonlót éreztem még párszor autóból való kiszállás után is, amikor ráálltam a jobb lábamra, de ez mozgatás után elmúlik. Pár hete a bokámnál érzek fájdalmat hosszabb, erőteljesebb mozgás közben. Hosszabb állás közben is érzem, és észrevettem, hogy ha befelé fordítom a bokámat az a kényelmes tartás, és akkor nem érzem egyáltalán, hogy fájna. A focizást 2-3 hónapja szüneteltetem, hogy hát-ha helyrejönne. Heti rendszerességgel ellipszisjárón szoktam edzeni 1-2 alkalommal 1 órát a mozgás miatt. A bokám nincs bedagadva, nyomásra sem érzékeny különösebben, elváltozást sem látok rajta. Mi lehet a probléma? Hogyan lehetne megszüntetni? Nagyon szépen köszönöm előre is!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a bokasérülés témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Elmondása alapján az említett panaszok lehetnek a korábbi bokatörés következményei. Nem csak törés volt, hanem a szalagok is sérültek, és a porc is szenvedhetett kisebb nagyobb károsodást. Ez hosszútávon a boka korábbi egységének megbomlásához vezethet és átmeneti, gyakran megfoghatatlan, de kellemetlenséget okozó panaszok kialakulásához vezethet. Amit tehet első körben nem szteroid gyulladáscsökkentő kenőcsök alkalmazása jön szóba. Ha ez már nem elég, akkor hasonló hatóanyagú tabletták hozhatnak eredményt. Amíg ilyen ritkán jelentkeznek és átmeneti jellegűek, addig a kenőcsök bőven elegendőek.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2012. január 29., 16:33; Megválaszolva: 2012. január 30., 19:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: