• Porckorongsérv II. 2012. 01. 03 válaszára

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Köszönöm szépen 2012.01.03-i válaszát, felkerestem két idegsebészt is. Mind műtétet javasoltak, mivel nem csak a porckorongsérv a probléma, hanem a 4es és 5-ös csigolya között is vannak problémák, szűkületet állapítottak meg. Elviekben a jövő hétre ki vagyok írva műtétre egy magánklinikán, egy speciális egynapos gerincsebészet keretében végeznék el. Amiért írok és a bizonytalanságomat okozza ( túl a műtéti félelmen) az, hogy a tüneteim némileg javultak. Fura helyzet ez, 3 hónap után mérséklődtek a fájdalmaim. Kérdésem. Lehet ebből bármilyen messzemező következtetést levonni? Mi a helyes döntés ilyenkor? Elhalasztani a műtétet, vagy pont ez lenne a hiba? Lehet arra számítani, hogy további javulás következhet be műtét nélkül.... illetve a műtét elhalasztása okozhat a gerincsérv szempontjából további rosszabbodást. Nagyon köszönöm az eddigi segítségét is, és mostani válaszát is nagyon várom. M. Vivien Előzmény: https://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/mozgasszervi_betegseg/102846

        Dr. Kerekes Éva válasza a gerincsérv témában

        Kedves Vivien! Amit leír, az az úgynevezett fogorvos-szindroma: ha elmegyek a fogorvoshoz, a váróban már nem is fáj a fogam...Bár a fájdalmát porckorongsérv okozza, az, hogy tud-e együtt élni a fájdalommal, a lelki állapotától függ. Mivel fél és bizonytalan, ezek az erős érzések überelték a fájdalmat. Ráadásul most már pontosan ismeri a betegségének okát, természetét, tudja, hogy nem halálos és nem nagyon vszélyes, ezért kissé megyugodott, elfogadta a betegségét, és a fájdalom is csökkent. A kezelések is gyakran csak hetek multával okoznak javulást. Hogy mit tegyen, ezt látatlanban nem tudom megmondani. A porvckorongsérvek 20-30%-át műtik meg. A műtétet három esetben végzik el: 1/ha a beteg lába lebénult(csak ez az abszolut indikáció létezik), 2/ ha a beteg nagyon szenved, és az idegsebész megsajnálja 3/ha a beteg ráveszi az idegsebészt, hogy operálja meg. Ha láb megbénult, akkor nem tud lábujjhegyre-vagy sarokra állni. Ha ez jól meg, és lépcsőzni is bír, és csak fájdalmai vannak, akkor nem muszáj műteni. Ebben az esetben a műtét elhalasztása miatt nem lesz nagyobb a pockorrongsérv. Emelni nem szabad, de ez műtét után sem tanácsos, ezért az életminőség sem romlik attól, ha nem műti meg, amennyiben tud dolgozni a fájdalom mellett. Én nem mágánklinikán műtetném a porckorongsérvemet, inkább elviselem a zsúfolt kórtermet 5 napig, vagy fizetnék a VIP kórteremért, de ott műtetném magam, ahol sokat tapasztalt idegsebész és team dolgozik. Nem baj, ha nem vizitelnek Önnél naponta ötször, ha soha sem látja a mindig műtőben lévő idegsebészét, és nem élnek lelki életet, de az a lényeg, hogy tapasztalt szakember legyen. Azt tanácsolom, ha nincs megbénulva a lába, és már csökkent a fájdalma, hogy a legközelebbi klinika idegsebészeti szakrendelés jónevű és tapasztalt idegsebészéhez kérjen időpontot, ami lehet 2-3 hónap is. Ha addig nem terheli a gerincét, és nincs lebénulva a lábfeje, akkor ez alatt az idő alatt már el fogja tudni dönteni, hoigy átmeneti vagy állandó a javulás, és hogy valóban szükséges-e a műtét. Az idegsebészeti klinikák mellett a megyei kórházak közül tudom, hogy a Nyíregyházi Jósa András és a Debreceni Kenézy kórházokban kiváló idegsebészek műtik a porckorongsérveket. Gyógyulást kívánok!


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Itt kérdezhet

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2012. január 26., 19:08; Megválaszolva: 2012. január 28., 14:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr. Nő, 1 hete Arthroscopos Lateralis Release műtéten estem át a jobb lábamon. Ahogy telnek a napok a térdem egyre jobb, igaz vannak beszúrások. De egy valami nagyon aggaszt. a Comb ill. Csípőm annyira fáj mikor felállok például WC-re...
        Tisztelt Válaszadó! A 15 éves fiamnak 2018. december 13-án, a délutáni fociszakkörön a viszonylag jó időjárást kihasználva kint végezték a gyakorlatokat és végén pedig egymás közt játszottak is egy meccset. (Érdemes tudni, hogy itt nem...
        Tisztelt Válaszadó! Marcinak hívnak, 17 éves leszek május végén és 9 éve focizom. (175cm/86kg) 2020. január 15. A klubom felnőtt csapatának vezetője részéről az a megtiszteltetés ért, hogy ezen a napon a felnőttek között léphettem...
        Tisztelt Doktor Úr! 2020.jan.29-én műtöttek LCA plasticaval, epiduralis érzéstelenítéssel illetve combizomból pótolták a szalagot. Tegnap a következőt vettem észre. A műtött lábam vádlijának belső része a bokáig eléggé érzéketlen....
        Tisztelt Doktor Ur! 17 evesen eltortem a jobb konyokom, akkor muteni kellett, a radius fejecset el kellett tavolitani a konyok jobb mukodese erdekeben. Azota hala istennek nincs panaszom, megfeleloen tudom hasznalni, viszont eltelt 10 ev azota de 100% osan...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Érzékeny a bőre?
        Ezerarcú PMS
        Az alábbi tanácsok egyszerűen segíthetnek a tünetek enyhítésében.
        Elkerülnéd az antibiotikumot?