• Térd sérülés, részleges szalagszakadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Térd sérülésemnek és az elmúlt két hét alatt nem szűnő, inkább szaporodó panaszaimnak köszönhetően ma újra megjelentem az egyik debreceni kórház Traumatológiáján. Részleges szalagszakadást állapítottak meg, természetesen ultrahang felvétel készítését mellőzve. Az egyik kérdésem az, hogy az alábbi diagnózisnak mi a pontos jelentése? "Rupt. part. collat med. gen. 1. s. non rec." Továbbá a javaslatát is szeretném kérni abban, hogy mennyire megbízható diagnózis ez UH vizsgálat nélkül? Szükséges egyáltalán UH felvétel készítése ilyen esetekben? Sportsérülésem volt. Az aggodalmam legfőbb oka két, a másik térdemen 2003-ban végrehajtott műtéti beavatkozás lehetséges elkerülése, amelyeket szintén sportbalesetnek köszönhettem. Sajnos egyik kezelőorvos sem szentelt figyelmet folyamatos lábfej-zsibbadásos panaszomnak. Összefüggésben állhat ez a szalagszakadással? Várom megtisztelő válaszát!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térdsérülés témában

        Vizsgálat nélkül nehéz pontos választ adni. Maga a diagnózis a bal térd belső oldalszalagjának részleges szakadását jelenti. Tapasztalt vizsgáló a fizikális leletek alapján is fel tudja állítani a diagnózist, pontosabban azt, hogy sérült-e az oldalszalag és az szakadás, vagy csak megnyúlás. Nehezen vizsgálható ízületek esetében, erős fájdalom meglétekor viszont elengedhetetlen az ultrahang vizsgálat a pontos diagnózishoz. A lábzsibbadása összefüggésen lehet a sérülés mechanizmusával, de nem egyenes következménye a szalag szakadásnak. Mindkét elváltozás létrejöhet a másik megléte nélkül. Ettől pontosabb választ csak vizsgálattal tudnék adni. Ha gondolja keressen meg a Kenézy Kórház baleseti sebészetén!


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2012. január 25., 14:26; Megválaszolva: 2012. január 27., 23:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: