• Genu valgum

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Olvastam korábbi kérdezőket és azokra adott válaszokat, úgyhogy gondolom nem vagyok egyedül az ún. X-láb problémámmal. Már középiskolás koromban is tisztában voltam vele, hogy ez problémát jelent, viszont akkor egy ortopéd sebész azt állította nekem, hogy ezen csak műtéti úton lehet változtatni. Akkor ezt elhittem neki. Most viszont már úgy gondolom, hogy van rá alternatív megoldás, hogy ne kelljen fűrészelni. Ebben kérném a segítségét, hogy mit tudna ajánlani. A lábamról annyit, hogy nem olyannyira X láb, hogy az utcán közlekedve észrevehető legyen, viszont engem a stabil egyenes állásban sokszor úgy érzem zavar, illetve, ha odafigyelek, hogy ne úgy tartsam a lábam, akkor nem tudom magam elengedni. Akármire hajlandó lennék a változtatás érdekében (gyógytorna, ajánlott sport, betét, izom koncentrált fejlesztése) csak ne kelljen műteni, mivel annyira nem érzem abnormálisnak. Köszönöm a segítségét előre is!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a x láb, műtét, alternatív kezelés témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni, de sajnos el kell keserítenem, mert ha valóban X lába van (a szögeltérés meghaladja a fiziológiás 7-9 fokot), akkor azon ténylegesen csak műtéttel lehet segíteni. Ön a csontnövekedését már befejezte, így nem lehet már a csontos vázon tornával, betéttel segíteni. A betét valamelyest korrigálja a térd tengelyét, illetve a talajjal bezárt szöget, de a tényleges okot, csak a műtét szüntetheti meg. A kérdés az, hogy Önnek milyen fokú az eltérése, milyen a porcállománya? Szükséges-e egyáltalán korrigálni? Erre a pontos választ csak vizsgálatok után lehet megadni.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 20., 16:29; Megválaszolva: 2012. január 24., 15:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: