• Honnan tudom mi okozza a lábba sugárzó fájdalmat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő / Doktor úr! Hogyan lehet eldönteni, hogy a lábba sugárzó fájdalom oka: L5/S1 sérv-e, SI-izületből jön-e, vagy kisizületi gyulladás nyomja-e a gyököt? Tünet: derékban (L5, vagy SI táján) pontszerű nyilalló fájdalom mozgásra, időnként lesugárzás combba, térdhajlatba, vagy lábfejbe, alhasba. Néha a lábfej külső oldala zsiborog. Lasegue negatív. "Takácsülés" megy. Hason, háton fekvés nyújtott lábakkal megy.. Lelet: L5/S1 prolapsus, S1 gyököt, durát éppen eléri, SI izületi arthrosis Csak épp akkor melyiket kezeljék, ezt nem tudják eldönteni. Remélem, tudnak "okosságot" írni nekem, mert az általános válaszokat már ismerem. Nagyon köszönöm válaszukat, tisztelettel: Alex

        WEBBeteg szakértő válasza a gerincfájdalom témában

        Tisztelt KÉrdező! A gyöki érintettséget az alapján ítéljük meg, hogy milyen területeket érint pontosan a fájdalom, vagy zsibbadás, és hol tapasztalunk érzészavart. Ezt pontosan anatómiailag meg lehet határozni, de nagyjából úgy néz ki, hogy az L5-S1 sérv esetén a comb hátsó-oldaló részén sugárzik lefelé, egészen a kislábujjig általában. Az Si zónája a gát környékén van, így gyakran széklet, vagy vizeléettartási zavarrral is társul. A konzervatív kezelés szempontjából egyébként hasonlóan kell kezelni ezeket, a fizioterápia, gyógytorna mindegyikre hat.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2012. január 07., 16:16; Megválaszolva: 2012. január 14., 17:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: