Hirdetés
      • Bokaszalag szakadás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dokror Úr/Nő! Nagyjából 7-8 hónappal ezelőtt focizás közben, miután elrúgtam a labdát erős fájdalmat éreztem a bokám hátsó részénél, ahol az Achilles-ín ín helyezkedik el. Először nem vettem túl komolyan, végigjátszódtam a mérkőzést, de nagyon sántikáltam utána. Mivel se daganat, se véraláfutás nem jelentkezett, azt hittem, csupán néhány nap/hét pihenő elég lesz a felépülésre. A fájdalom 3-4 nap után elmúlni látszott, ezért egy hétre rá ismét pályára léptem, de a fájdalom az első néhány labdaérintésnél újra jelentkezett. Végül úgy döntöttem, hogy hosszabb ideig pihentetem. Két hónap után próbálkoztam újra, de sajnos akkor sem volt 100%-os a bokám. Most felvetődött a lehetőség, hogy ne csak hobby szinten, hanem komolyabban focizzak, de érzem, hogy nincs rendben a lábam. A hétköznapi mozgásomban egyáltalán nem érzek fájdalmat, sőt tapintásra sem, csupán akkor érzek fájdalmat, amikor teljesen kinyújtom a lábamat, leszorítom a lábfejemet. A fájdalom helyét behatárolva, a neten kerestem rá, hogy melyik szalagommal lehet a gond. Ezek szerint nekem a síp és szárkapocs közötti hátsó szalag (http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1999/9938/bokaser/bokasr32.jpg) sérült meg. Azt hiszem idegen nyelven nevezik ezt még posterior lateral malleolar ligament-nek is http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Gray355.png. Végül már csak egyet nem értek: mi okozza azt, hogy hónapokkal a sérülés után még nem múlt el a fájdalom, a lábam nem alkalmas a focira (máskülönben nem zavar a mindennapokban), mit tehetek azért, hogy tünetmentes legyek? Végezzek rendszeresen bokatornát? Köszönöm válaszát!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a bokaszalag sérülés témában

        Vizsgálat nélkül nem lehet pontos választ adni. Az alapján amit elmondott elképzelhető, hogy volt egy szalagszakadása, ami a kezdeti pihentetés és rögzítés hiánya miatt rosszul gyógyult meg. Normál terheléskor nem okoz panaszt, de nagyobb mozgásterjedelmű mozgáskor fájdalmassá válik. Járulékos porcsérülés sem zárható ki, illetve az Achilles-ín tapadásának gyulladása sem kizárt. Azt javaslom keressen fel egy baleseti sebészeti, vagy ortopédiai szakrendelést ahol különböző vizsgálatokkal (ultrahang, tartott felvétel) pontos diagnózishoz jutnak és a megfelelő terápiát is beállítják.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. december 08., 23:03; Megválaszolva: 2011. december 11., 20:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés