Külső bokaszalag szakadás

Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő! Október 19 én elestem, a diagnózis szerint külső bokaszalag szakadás lett. Egy órán belül megkaptam a fekvőgipszet, egy hét multán pedig a járót, amit sajnos 12 napon belül le kellett szedni, mert olyan alsó lábszár fájdalmaim voltak, hogy azt hitték trombozisom van. A bokám nem fájt, csak a vádlim, de az iszonyuan. Máig sem tudom miért. Több hét multán szünt meg. Levágták a gipszet, átvittek Dopler vizsgálatra, ami kimutatta a teljes szakadást (idézem: " kp. harmadában csaknem teljes folytonosság hiány van") de Hála Istennek trombózist nem látott a doktornő. Bár, hozzáteszem rendesen nem tudott megvizsgálni, mert hasra is kellett volna feküdni, és azt sajnos nem tudtam megtenni a fájdalom végett. 5 hét járógipszet irtak fel a balesetkor, de a 12 nap után már nem kaptam vissza a járógipszet, csak egy Otto Bock maleo sprinter bokarögzítőt. Nov 30án volt a hathetes kontrollom, kb harminc másodpercet voltam a rendelőben.:S Az orvos ránézett, jobbra balra elforditotta a lábfejemet, és közölte hogy "boka nem dagadt, izület stabil, hosszabb távra még rögzitő viselése javasolt". Semmilyen kérdésre nem válaszolt, gondolom sietett: ( A kérdéseim a következőek: Tornáztassam? Hogyan? Terheljem rögzítő nélkül? Mennyire? Normális hogyha rögzítő nélkül ráállok körbe enyhén bedagad a bokám és fáj belső bokacsontnál is, holott a külső szalag szakadt el? Nem tudok " gördülékenyen" lépni, nagyon merev és fáj, ha megpróbálom terhelés nélkül a lábujjpárnákra helyezni a súlypontot. Feszül és merev előlaz izületnél is, hátul pedig nagyon, az Achiles ínnél. Mintha egy betontuskón próbálnék meg járni, csak ez még fáj is..: ( Köszönöm a figyelmét és várom válaszát! Köszönettel: J.

Dr. Bogdán Aurél válasza szalagszakadás témában

Vizsgálat nélkül nem lehet pontos választ adni. Elmondása alapján illetve az alapján, hogy a 6 hét rögzítés letelt el lehet kezdeni fokozatosan tornáztatni. Úszni rögzítő nélkül és kerékpározni rögzítőben. Ezt 2 hétig, majd a rögzítőt fokozatosan el lehet hagyni. A tartós rögzítés miatt merevek a láb ízületei, illetve az Achilles ín is zsugorodhatott egy kicsit és ezért érzi panaszosnak. Ezt a mozgás és a torna megoldja majd. A dagadás is beleférhet még. Amint teljes terheléssel jár, fokozatosan meg kell majd szűnjön. Ha a tornáztatástól számított 6 héten belül nincs jelentős javulás, akkor keresse fel kezelőorvosát gyógytorna és fizikoterápia céljából.

Kérdés: 2011. december 02., 12:22 ;Megválaszolva: 2011. december 06., 18:30
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Bokaszalag szakadás
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2011.08.21.-én Horvátországban leestem a lépcsőről, befelé fordult a bokám és ráestem.Nagyon fájt, de rátudtam állni...
Mikor lehet újra sportolni részleges...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném megkérdezni, hogy ez év július 14.-én leestem a lépcsőről és olyan szerencsétlenül estem, hogy a jobb bokám...
Térdszalag szakadás
Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémám merült fel, hogy 15éve focizom és 3hete egy mérkőzésen elszakadt az első kereszt illetve a belső...
Artroscopia
Kb 2 honapja mutottek ketoldali szalagszakadassal es porcfelpuhulassal artroscopiai mutetet vegztek. A terdem gyakran megfeszul es a varratok helyen csant...
Velőűrszegezés után fém...