Dr. Csuth Ágnes részére

Tisztelt Szakértő! A nemopauzával kapcsolatos kérdésemre adott válasza alapján elküldeném a cikket, ami kapcsán feltettem a kérdést. Menopauza: a hőhullámok segítenek megelőzni a szívrohamot Flo - 2011.03.05., 0: 02 Emlékszem rá, mikor édesanyám változó korba lépett, az összes tünet közül, mely ennek az időszaknak a velejárója, a hőhullámokat tűrte legkevésbé. Mindig kérdezgette, hogy vajon mire jó az, hogy az emberről csorog a víz és majd meggyullad. Egy új tanulmány végre választ is adott a kérdésre: a hőhullámok csökkentik a stroke és a szívroham kockázatát. Bizony, a jelek szerint nem csak kellemetlen apróságról van szó. Az orvosok egyre többször dilemmáznak azon, hogy vajon kompenzálják-e a menopauza tüneteit vagy engedjék, hogy a test magától menjen át ezen a folyamaton. A változókor azonban az elmúlt évek szépségközpontú gondolkodása és ifjúságbálványozása miatt sok nő számára szégyellnivaló dolog lett. Úgy érzik, a változókorba lépéssel a női mivoltuktól fosztják meg őket, pedig ez nem így van. A hölgyek persze mindent megtesznek, hogy tompítsák a változókorral járó kellemetlen tüneteket. A legújabb kutatások szerint azonban a hormonok, melyeket a hőhullámok és a többi kellemetlen tünetre alkalmaznak, inkább ártanak, mint használnak. Az új tanulmányhoz több mint 60.000 nőt vizsgáltak meg 50 és 79 éves kor között. A nőket majdnem 10 éven át tanulmányozták és arra jutottak, hogy azok a hölgyek, akiknél a legerősebbek voltak a menopauzás tünetek, 11%-kal kevesebb eséllyel szenvedtek stroke-ot és 8%-kal kisebb eséllyel haltak meg szívelégtelenség miatt, mint azok a nők, akiknek enyhébb lefolyású volt a menopauza vagy akiknél gyógyszerekkel enyhítettek a tüneteken. Dr. Emily Szmuilowicz, a vizsgálat egyik vezetője, aki endokrinológus a Northwestern Egyetemen elmondta, hogy korábban a hőhullámokról és az éjszakai izzadásról azt gondolták, hogy felelős a szívproblémákért és a magas vérnyomásért, de az új felfedezések fényében úgy tűnik, tévedtek. Nem csak a tévedésünkre jöttünk rá, de rengeteg új információt is szereztünk. Rájöttünk például, hogy azoknál a nőknél, akiknél már a menopauza elején jelentkeznek az olyan tünetek, mint a hőhullámok, azok még kevésbé hajlamosak szívelégtelenségre vagy stroke-ra.” – értékelte eredményeit Dr. Szmuilowicz. A jelek szerint a hőhullámok segítenek, mert a vérerek kitágulnak, hogy igazodjanak a megváltozott hormonszinthez. Így kevésbé lesz megfigyelhető náluk az érelmeszesedés vagy a plakkok keletkezése az érfalakon, hiszen a kitágult erekben könnyebben áramlik a vér. Persze a kutatásnak még nincs vége és még számos eredmény csak részleges, de már így is körvonalazódni látszik, hogy a menopauzás tünetek kezelései a közeljövőben megváltozhatnak. Remélhetőleg ezzel együtt a nőkben is csökken az a szégyenérzet, mely napjainkban a menopauza elmaradhatatlan kísérőjelensége lett. Ez a cikk egy női közösségi oldalon jelent meg. Az az igazság, hogy a témával kapcsolatban az ismereteim az Ön válaszával megegyező volt, mivel magam is érintett vagyok a témában és rtg. asszisztens révén lettek ismereteim is.Egy kicsit elszomorít, hogy soksuo5r talán nem hozzáértők írnak cikket és ez félrevezető lehet. Köszönöm a türelmét és válaszát is.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csuth Ágnes válasza menopauza témában

Kedves Hölgyem!

Nagyon köszönöm, hogy elküldte a cikket, rákerestem az eredetijére, ami nívós szakmai lapban jelent meg. Úgy tűnik, hogy a kutatás rávilágított egy olyan dologra, amivel eddig nem voltunk tisztában, de még idő kérdése, hogy kiderüljön, valójában hogyan is működik a menopauza alatti hormonváltozás és a cardiovaszkuláris rizikó kapcsolata. Én úgy gondolom, hogy az ösztrogén védelmi szerepe megkérdőjelezhetetlen, ezt számos vizsgálat igazolta már. Az, hogy a menopauza hőhullámokkal jelentkezik vagy anélkül, úgy tűnik, szintén fontos a rizikó becslése szempontjából. Még egyszer köszönöm a cikket.

Kérdés: 2011. március 07., 11:49; Megválaszolva: 2011. március 07., 15:00
Kérdések és válaszok: Menopauza
Rosszullétek a pre-menopauza alatt
Melyik készitmény legyen?
Kedves Webbeteg drÚR/NŐ! Barátcserje krém, vagy Premens tabletta? Tüneteim (jó ideje tartanak): Erős hajhullás, fáradságérzet, rossz...
Változókori problémák
2011 óta nincs mestruációm szeretném tudni meddig kell védekezni hogy biztos ne legyek terhes?
Változó kor alatti mell fájdalmak...
Kedves Doktor Úr/Nő! Már közel két éve, hogy a változó kori tünetek jelentkeztek, és vele együtt a vérzés el maradása is! Most értem el oda...
Menopauza - ezt meg ne!
Tisztelt Doktorno, Doktor Ur, 44 eves vagyok, tulajdonkeppen mar 10 eve rosszul alszok, rovidultek a ciklusaim majd egy idora ujra normalisak lettek. Most...