• Mit tegyek a hőhullámok ellen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Változókorban vagyok, és mostanában nem érzem jól magam a bőrömben a hőhullámok miatt. Lehet ellenük tenni valamit, vagy törődjek bele?

        WEBBeteg szakértő válasza a hőhullám, változókor témában

        A hőhullám az egyik legkellemetlenebb, és leggyakoribb panasz a menopausa kezdetekor, az oka a petefészek működésének lassú megszűnése és az általa termelt hormonok szintjében bekövetkezett változások, melyek kiváltói ezeknek az ún. vasomotoros tüneteknek. Az egészséges életmód a változókorban sokat segít, de nem jelent megoldást ezen tünetek kezelésében.

        A kezelések egy csoportja a hormonpótló terápia, de ezt csak szoros orvosi ellenőrzés mellett lehet elkezdeni és folytatni, mivel lehetnek mellékhatásai. Ezekről bővebben a kórházak, klinikák nőgyógyászati osztályain működő menopausa szakrendeléseken lehet felvilágosítást kapni.
        A patikus által ajánlott természetes hatóanyagú szereket nyugodt szívvel ki lehet próbálni, hiszen vény nélkül kaphatóak készítmény, gyógynövényekből készülnek, erőteljes mellékhatások nélkül. Kifejezetten a változó kor ilyen jellegű panaszainak enyhítésére szolgálnak.

        Érdemes lehet tehát kipróbálni. Hozzátéve persze, hogy nem csodaszer, és legalább 2-3 hónap szedés után érezhető tartósabb kedvező hatása. A szójabab kivonata szintén tartalmaz ilyen típusú, ún. fitoösztrogéneket vagy izoflavonokat, melyek szintén kedvezően befolyásolják a klimaxos panaszokat.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2009-07-20 12:57:16; Megválaszolva: 2009. július 20., 12:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: