Hormon vagy sem

T. Doktornő/doktor úr! Tudom, hogy nagyon összetett problémáról kérdezem, de kérem amennyiben tud segítsen nekem eldönteni a kérdést! 42 éves vagyok, egy műtét során eltávolították a méhet és a petefészkeket. 3 hetet kipróbáltam a hormonok pótlása nélkül, azonban mind a nappali hőhullámok, mind pedig az éjszakai izzadás nagyon megnehezítette a mindennapjaimat. Elvégeztettem az összes szükséges vizsgálatot, mely nem zárta ki a hormonpótlás és én is úgy gondoltam, hogy fiatal vagyok még ahhoz, hogy egyáltalán ne kezeljem magam semmivel. A tapasz bevált, majd az orvosom tanácsára kipróbáltam a livial-t, mely növényi eredetű, de úgy vettem észre, hogy a hüvelyszárazság szempontjából a tapasz volt a jobb megoldás. A kérdésem az lenne, hogy melyik a megfelelőbb vagy melyik a károsabb, mennyi ideig használhatom "büntetlenül" valamelyiket. Ezen kívül nagyon fontos számomra az is, hogy hízás szempontjából melyik a jobb megoldás, mert sajnos hajlamos vagyok rá annak ellenére, hogy minden nap szobakerékpározom és tornázom legalább fél órát, de sajnos a kilók és a narancsbőr maradt. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza hormonpótlás témában

Kedves 42 éves!

Mivel sokkal többet veszít, ha nem használja a hormonpótlást, hogy nem javaslom, hogy kihagyja, és persze a tapasz nagyon jó megoldás erre. A lényeg, hogy a női nemi hormonok védenek a szív és érrendszeri betegségek és a csontritkulás ellen is. Tehát ha nem kap gyógyszert, akkor mind a kettő el kezd rohamosan romlani, a másik, hogy az öregedése is bizony rohamosan fokozódik, tehát igenis javasolt a tapasz és nem lesz semmi baja tőle, csak a fiatalságát őrzi meg vele. Szerintem használja azt és ne a Livialt.Üdvözlettel: Dr. Zsirai László nőgyógyász

Dr. Zsirai László
A kérdésre a Fókuszban a Nő! orvos szakértője válaszolt.
Kérdés: 2009. június 27., 09:59; Megválaszolva: 2009. június 27., 09:59
Kérdések és válaszok: Menopauza
Rosszullétek a pre-menopauza alatt
Szükség van-e küretre?
Hormon szedése
Bordataji fajdalom
libidó és menopauza