• Pajzsmirigy- Csontritkulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A mirigyállomány kissé inhomogén. A bal lebenyben a trachea nellett 6mm átm-jű, folyadékos részeket is tartalmazó izoechogén göb látható. A jobb lebenyben egy-két 3-5mm-es echoszegény göb figyelhető meg. Kérdésem, hogy van-e valami teendő ezzel. A TSH-m jó. A csontritkulás mérésnél az Ásványianyag tartalom: Határozottan Csökkent A törási kockázat Fokozott. Ezek vannak bejelőlve. Erre az Evistát kell szednem. Kérdésem, hogy ezt tovább kell-e vizsgálni, hogy miért ilyen rossz az eredményem, hiszen 50.éves vágyok, a menszeszem kb.10.hónapja maradt el folyamatossan. A magasságom 2cm-t csökkent. A csipőm és a gerincem, a lábaim is fálynak. A jobb kezemen a középső ujjam töbszőr zsibbad. A hátamon, főlleg a gerinctől balra mindha ezernyi hangya szaladgálna időnként. A koleszterinem magassabb. Most megyek gyomortükrözésre, mivel, a gyomromban egyy gombóc volna. A ball borda alatt, is sűrűn fály. Lehet, hogy túl sokat írtam, és kérdeztem egyszerre. Előre is köszönöm válaszát. T Kuruczné

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigybetegség témában

        Tisztelt Kérdező!

        A pajzsmirigyben elhelyezkedő göbbel kapcsolatban valószínűleg nincsen további teendő, esetleg izotópos vizsgálatnak lehet még jelentősége. Ha az alapján esetleg hideg göb igazolódna, akkor mintavételre van szükség. Ha a TSH normál tartományban van, nem kell gyógyszert szednie.
        A csontritkulás az esetek döntő többségében időskori, vagy postmenopausalis eredetű. Ez a 10 hónapos időtartam valóban nem túl hosszú, de a csontvesztés már hamarabb megkezdődik, legfeljebb azóta sokkal jobban felgyorsult. Természetesen érdemes első alkalommal megnézni a kalcium és foszfor szintet, ha ezekben eltérés van, akkor D vitamin és parathormon szinteket, melyek a kalcium anyagcserét, ezáltal a csontépítést befolyásolják.
        A zsibbadás, hangyamászás szerű érzés idegkárosodás következmnye lehet, gerincsérv, vagy egyéb ok folytán, pl. beszűkült gerinccsatorna következtében nyomás alá kerülnek a kilépő ideggyökök.
        A gyomor-és jobb bordaív alatti panaszok belgyógyászati kivizsgálást igényelnek, hasi Uh, illetve tükrözés.

         

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-09 21:51:28; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 06:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: