Klimaxos panaszok

Tisztelt Farkas Ágnes Doktornő!

Hat éve már, hogy változó korban vagyok, és még mindig erősen elmelegedek és leizzadok, számtalanszor, kb. félóránként. Ez egyre erőteljesebb lesz.  Nagyon kellemetlen, mert tanárnő vagyok, és a gyerekek nem értik mi a bajom. Eddig senki sem segített, tudna valami tanácsot adni?

Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza klimax témában

Kedves Hölgyem!

Sajnos nem könnyű kezelni ezeket a panaszokat, amit elsősorban javasolnék, hogy egy menopausa szakrendelést keressen fel, ahol megbeszélhetik milyen lehetséges módon lehet enyhíteni ezeken a tüneteken.

A hőhullám az egyik legkellemetlenebb, és leggyakoribb panasz a menopausa kezdetekor, az oka a a petefészek működésének lassú megszűnése és az általuk termelt hormonok szintjében bekövetkezett változások, melyek kiváltói ezeknek az ún. vasomotoros tüneteknek.

Az egészséges életmód a változókorban sokat segít, de nem jelent megoldást ezen tünetek kezelésében.

A kezelések egy csoportja a hormonpótló terápia, de ezt csak szoros orvosi ellenőrzés mellett lehet elkezdeni és folytatni, mivel lehetnek mellékhatásai. Ezekről bővebben a kórházak, klinikák nőgyógyászati osztályain működő menopausa szakrendeléseken lehet felvilágosítást kapni.

A patikus által ajánlott természetes hatóanyagú szereket nyugodt szívvel ki lehet próbálni, hiszen vény nélkül kaphatóak készítmény, gyógynövényekből készülnek, erőteljes mellékhatások nélkül. Kifejezetten a változó kor ilyen jellegű panaszainak enyhítésére szolgálnak. Érdemes lehet tehát kipróbálni. Hozzátéve persze, hogy nem csodaszer, és legalább 2-3 hónap szedés után érezhető tartósabb kedvező hatása. A szójabab kivonata szintén tartalmaz ilyen típusú, ún. fitoösztrogéneket vagy izoflavonokat, melyek szintén kedvezően befolyásolják a klimaxos panaszokat.Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. március 25., 14:46; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 12:03
Kérdések és válaszok: Menopauza
klímax vagy betegség?
Tisztelt Weborvos! Tanácstalan vagyok, mert nem tudom, hogy valós problémám van, vagy csak a klímax természetes velejárója. Ebben az évben már...
Nyakamon a klimax?
46 évesen már több éve nincs menstruációm, ez már klimax? Milyen jelek utalhatnak még arra, hogy változókorba léptem?
Egy éve nem menstruálok...
Kedves Doktornő! 53 éves vagyok, több, mint egy éve elmúlt a menstruációm, mégis naponta többször hőhullám jön rám. Mi ennek az oka?
Laboratóriumi eredmények
Tisztelt Doktor Úr! Hormonvizsgálatot végeztettem, mivel több hónapja elmarad a menstruációm. 50 éves vagyok. Az alábbi értékeket...