Menopausa és kalciumbevitel

Olvastam, hogy nőknél a változó kort követően napi 1500 mg kalcium bevitele ajánlott. Ehhez képest élelemből kb. 600 mg bevitele az átlag. Az Actonel Trio a gyógyszer, amit rendszeresen szedek napi 2-szer 1 tablettát. Sajnos az utolsó évben reumás panaszaim is vannak. Erre szedtem a Flector rapid-ot, amire sajnos allergiás lettem. Most Glukozamin Pharma Nord 400 mg-os kapszulát szedek 3-szor 1 tabletta, ezen kívül túl vagyok egy pár fizikoterápiás kezelésen, nem sok sikerrel. Kérdéseim a következők: 1. Ételkiegészítő formájában, a NATURE MIN napi 1 tablettával (a FOREVER cég terméke) egészítem ki a gyógyszert. Szedhetem-e ezt folyamatosan, vagy igaz a a tézis, mi szerint a gyógyszereket a szervezet felismeri és nem úgy értékesíti, mint az ételt, esetleg kőképződéshez vezet akár az ilyen étel-kiegészítők rendszeres szedése? 2. Tudom, hogy a reuma rontja a csonritkulásos állapotot. Mit tegyek, mi a leghatásosabb módszer?, Hogy szabadulhatnák meg a reumától? Esetleg ha Budapesten tudnak ajánlani egy színvonalas intézetet, jó orvos-természetgyógyászokat. Inkább olyan orvosok érdekelnek, akik elfogadják és alkalmazzák a természetgyógyászatot is a gyógyszerek mellet. 3. Napi 1-2 presszó kávé akadályozza-e a kálcium felszívódást? A koffein a gyógyszeres kálcium felszívódását gyengíti, vagy az élelemben levő kálciumra is vonatkozik? 4. Este szoktam bevenni (előfordul, hogy délben is) 1 szűztea kapszulát, ami enyhén hajt (pajzsmirigy problémám miatt előfordul a székrekedés) . A szűztea kapszula akadályozza-e a kálcium felszívódást? Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm.

WEBBeteg Szakértő válasza csontritkulás témában

Tisztelt Kérdező! Kérdésiből és leírásából ítélve nagyon kedveli a természetgyógyászatot, illetve a nem gyógyszernek minősülő táplálék és étrendkiegészítőket. Úgy gondolom, hogy ezek tényleg fontosak lehetnek a szervezet számára, mert sok olyan természetes anyagot tartalmaznak, amelyek sajnos a manapság kapható élelmiszerek nagy részéből hiányoznak. Ezek hozzájárulnak az általános jólléthez, anyagcsere egyensúly megtartásához, az immunrendszer erősítéséhez, azonban nem minden betegség kezelésére alkalmasak önmagukban. További problémám még ezekkel a szerekkel kapcsolatban, hogy pl. interneten nincs elég információ arról, hogy pontosan mi az összetételük, vagy ha ez le is van írva, az egyes összetevők, mennyisége nincs feltüntetve. Valóban egy felnőtt ember napi Ca szükséglete 1000-1500 mg, és az átlag 500-600 mg, amit a táplálékkal elfogyasztunk. Így tehát kiegészítésre van szükség. Az Actonel Trio-ban a Calcichew D3 formájában 500 mg, tehát ha 2 tbl-t szed, 1000 mg van. Így ez fedezi a táplálékkal együtt a napi szükségletet. 1: A fent említett Nature min nem tudom, mennyi calciumot tartalmaz, mert közelebbről nem ismerem, csak az összetételét. Károsnak biztosan nem káros, de ha szedi a csontritkulásra a gyógyszert calciummal, az elegendő. Vesekőképződéshez önmagában nem vezet, de ha egyéb hajlamosító tényező fennáll, akkor a túlzott Ca bevitel mellett már előfordulhat. 2. Ez a szó, hogy reuma, elég tág fogalom, nem tudom, ön mit ért alatta? A, degeneratív, kopásos mozgásszervi eltérések önmagukban nem rontják a csontritkulásos állapotot, inkább azok is együttjárnak a szervezet, ízületek öregedési folyamatával, mint a csonttömeg megkevesbedése is. A gyulladásos reumatológiai kórképekben a csontbontás azonban fokozott lehet, mint pl. rheumatoid arthritisben is, illteve szteroid tartalmú gyógyszerek szedése következtében. 3. A koffeinnel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy minden csésze kávé elfogyasztása kb. 100 mg-al emeli a Ca szükségletet naponta, függetlenü attól, ,hogy étrendi, vagy gyógyszeresen bevitt calciumról van szó. Ugyanis a koffein vízhajtó hatású, így egyszerű mechanizmus útján, a diuresis fokozásával üríti a szervezetből a calciumot. 4: nem ismerem sajnos a szűztea kapszula hatásmechanizmusát, de gyanítom, hogy szintén lehet, némi vízhajtó, felszívódást gátló hatása, mint ahogy hashajtó hatása is van, és emiatt valószínűleg a Ca felszívódását is gátolja, tehát nem ajánlanám a használatát hosszú távon. Erről elfogulatlan szakember véleményét kellene megkérdezni, aki biztos információkkal rendelkezik. Tisztelettel: Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus

Megválaszolva: 2011. augusztus 11.

Kérdések és válaszok: Menopauza

Csontritkulás gyógyítása, életminőség...
Tisztelt Doktornő! Édesanyám 1 hónappal ezelőtt Salgótarjánban reumatológiai kórházi kezelések alatt állt, de sajnos nem javult az állapota. Csontritkulása is...
Csontritkulás Frax index
Tisztelt Doktor NŐ! 2023. május 05-én voltam csontsűrűség vizsgálaton. Gerinc: -0,9; Combcsont: -2,5 BMD: 0,570 Magas Frax érték: 11%. 6,2% - 10 év 2023. május...
Ki kell-e vizsgáltatnom a magasságom...
Tisztelt Doktornő! A csontjaimmal soha semmi problémám nem volt. Csonttörésem sem volt. 2018-ban 185 cm. magas voltam, jelenleg pedig 176cm. vagyok, és 81...
Milyen vizsgálatot javasol?
Tisztelt Címzett! 7 évvel ezelőtt csontritkulást diagnosztizáltak nálam, és az okként a születésem óta fennálló laktózérzékenysegemet jelölték meg. D-D...
Csontritkulás
Én kérdeztem a T-score eredményről tisztelt Doktornő, és nagyon szépen köszönöm pontos válaszát! Pozitív előjelű eredményekről van szó. /2016-ban 0.89, 2019...
Csontritkulás
Kedves Doktornő! Csontsűrűség eredményem /fem -3,2/ tavaly óta 0,5 tizedet romlott. A reumatológus kérte a ca/kreatinin hányados vizsgálatát. Ref. érték 0,11...