• klímax, vagy nem klímax, ezt itt a kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 20011 márc. 15-én volt utoljára menstruációm. Ezt követően egyre inkább jelentkeztek az ezzel járó kellemetlen tünetek, amikre igazából nem voltam felkészülve, ezért még nehezebben viseltem a tényen túl a testi panaszokat. A hőhullámok, amiket nem lehet a külvilág elől leplezi, mert az ember kivörösödik, az álmatlan éjszakák, amitől fáradtan ébredek. Észre sem vettem, hogy egyszer csak mindezek elmaradtak, mert a jó könnyű megszokni. Idén március elején viszont jelentkezett egy 4-5 napos menstruáció, mennyiségét tekintve, nem volt bőséges, de ha nem ebben a korszakomban történik, azt mondom, egy normál menstruáció. A korábbi időszakról annyit, hogy legalább 4 éve ki-ki maradozott, eleinte csak 1, majd akár 2-3 hónapra is. Ekkor jártam orvosnál, azt mondta, nem vagyok állapotos, és ennyi. Kérdéseim, Lehetek-e még terhes (már nagyon nem szeretnék)? Érdemes-e hormonpótlást kérni és ez mivel jár (az ezzel járó negatív következmények kivédése céljjából, mert már ezen is elgondolkodtam)? Miért maradtak el a panaszaim, visszaállt a hormontermelődés, vagy egyszer a klimax tünetei elmúlnak? Válaszukat előre is köszönöm.

        Dr. Szalóczy Péter válasza a menopauza témában

        Kedves Kérdező! Az átlagnál valamivel korábban jelentketet a menopausája, ilyenkor gyakori, hogy előbb kihagyásokkal, majd, mint Önnél, egy bármely okból még rövid időre jelentkező töszőhormon szintemelkedéssel, majd lecsökkenéssel egy rövid vérézés mutatkozik.Ha a jövőben ez nem ismétlődik, vagy nem lesz erős, hosszú, vagy átmaszatoló vérzése több hétig, úgy ezt most tekintse jelentékteln utó hormon ingadozásnak. Ha fentiek szerint ismétlődne, feltétlen hüvelyi ultrahangos vizsgálat kell a vérző nyálkahártya vastagságának megméréséhez. A menopausa utáni vérzések az esetek zömében ártatlanok, mégis azt a kis százalákú eshetőséget kell az ultrahang segítségével kiszűrni, hogy nincs-e kezdődő rosszindulatúság, vagy annak előállapota a méhben. Vastag nyálkahártya esetén kürett végzendő pontos szövettani vizsgálathoz és véleményezéshez. Valószínűleg Önnél erre nem kerül sor, ha nincs ismétlődés.


        Kérdés: 2012. március 22., 05:36; Megválaszolva: 2012. március 26., 09:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: