• Fontos-e a műtét?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A 33 éves, háromgyerekes asszony lányom 1,7 cm-es melltumor (triple negatív grade3 medulláris jellegű invaziv carcinoma) és azonos oldali egy nyirokcsomó áttét miatt (biopszia és PET-CT lelet alapján) 5 neoadjuváns kemoterápiát kapott. Most volt PET-CT-n, melynek eredménye negatív lett. Az eredeti terv szerint most kellene mennie mell- és nyirokcsomó műtétre. Azt szeretném megtudni, hogy ha nem történne meg a műtét, milyen következményei lennének és miért. Mennyi esélye lenne a kiújulásra, áttét létrejöttére? Érdemes-e és hogyan tudjuk rábeszélni a műtétre, mert a mostani negatív leletre hivatkozva nem akarja azt. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mellrák témában

        33 éves lányánál 17 mm-es emlőtumort és egyetlen nyirokcsomó-érintettséget mutattak ki. A daganat medulláris jellegű volt (ez egy jobb prognózist jelent), viszont "triple negatív is volt (ami rosszabb prognózist jelent). 5 ciklusban gyógyszeres kezelést, úgynevezett neoadjuváns kezelést kapott, melyre gyakorlatilag minden eltűnt. Most a műtét következne, viszont a kialakult negativitás miatt lánya gondolkodik a műtéti beleegyezésen. A következőket kell mondanom: A./ Emlőrákban a szokásos műtét + az utókezelés ("adjuváns kezelés") egy bizonyos eredménnyel jár. B./ Ugyanilyen eredménnyel jár a műtét előtt adott ("neoadjuváns") gyógyszeres kezelés + a műtét. Tehát bármelyikből megoldásból a műtétet kihagyom, nem kapom meg a kívánt eredményt. Gyakran előfordul ez a helyzet, mivel a "neoadjuváns" kezelés hatására látszólagos teljes tumormentesség állhat be, és a beteg nem egyezik bele az előre elhatározott, megbeszélt műtétbe, pedig a neoadjuváns kezelés előtt biztosan elmondták neki, hogy a gyógyszeres kezelések plusz a műtét fogja meghozni a lehető legjobb eredményt. Kétségtelen, az örömteli teljes remisszió (a daganat teljes eltűnése a képről) nagyon bíztató, de nem elégséges. A jelenlegi negatív képi (mammogárfia, CT, MR, PET) negatív lelet nem azt jelenti, hogy nem fog kiújulni őrült sebességgel ugyanott, ahol eredetileg volt. Ennek őrült nagy a kockázata. Ezt ne vállalja! Az meg legyen orvosainak problémája, hogy az emlőből az eredeti tumornak megfelelő - de jelenleg negatívnak tűnő - melyik területét metsszék ki. Magyarul: mindenképpen beszélje rá a műtétre, ilyen módon óriási esélye van hál'Istennek a végleges, teljes gyógyulásra.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 22., 18:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 12:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés