Mellrák kemoterápiájának tünetei

Tisztelt Doktor Úr! Feleségemnél mellrákot diagnosztizáltak, még igen korai stádiumban. 7 hónapja meg is operálták, és kb. 8 kemoterápián is részt vett, Most azonban teljesen összeomlott. Tünetek: Lüktető, rohaszerűen jelentkező gerincfájdalom, kettőslátás, látásromlás, szédülés fejfájás, végtagi fájdalom, járásképtelenség, vizeletürítési probléma (katéterezik) . 1 hét óta fokozatosan romlik az állapota. Agyi CT és MR és röntgen negatív lett, gyakorlatilag az orvosok nem tudnak mit kezdeni a problémával. Amennyiben tud, nagyon kérem segítsen.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Felesége kb. 40 körül lehet, mint a levélből kiveszem. Nem írja részletesen az emlőrák tulajdonságait, ezért nehéz helyzetben vagyok: Ön mit ért "korai stádium alatt"? Volt-e hormonreceptora a dagantos sejteknek, volt-e a felszínükön HER2 receptor? Volt-e nyirokcsomó-áttét?

Milyen gyógyszereket kapott a kemoterápia során?

A kettőslátás, szédülés, fejfájás inkább valami központi idegrendszeri (agyi) dologra utal, viszont a koponya CT és MR a levél szerint negatív.

A gerincfájdalom, járászavar, vizeletüritési probléma viszont inkább lejjebb lévő (gerinc-velői) problémára utal.

Nohát mi lehet az, ami az agyat is és a gerincvelőt is érinti, és képalkotó eljárásokkal (CT, MR) nem nagyon érzékelhető?

Nagyon nagy gáz van, de a távolból nem tudom eldönteni.

1./ Lehet gyógyszer mellékhatás, ha idegrendszeri mellékhatásokkal néha-néha járó gyógyszereket kapott (pl. platina) , de ezt alig hiszem.

2./ Lehet a központi idegrendszert burkoló hártyákon megjelenő apró (néhány tűszúrásnyi) daganatos göbökből álló szóródás, u.n. "meningitis carcinomatosa", de ez tarkókötöttséggel is jár, csak-csak észrevennék. Ez már valószínűbb. Egyébként agyvíz-csapolással ("lumbál-punkcióval") lehetne egészen biztosan előrébb lépni. Azonnal el lehetne dönteni a további teendőket: daganat, gyulladás, mi a fene ez?

3./ Láttam már olyat, hogy egy betegnek második/harmadik betegsége is van egyszerre, például a daganattól független idegrendszeri betegség. Nem lehet ez egy másik betegség hirtelen fellángolása? Például (de ez most a távolból inkább csak találgatás): Guillen-Barré szindróma akut fázisa - valami demyelinizációs (az idegek lecsupaszodása) kórkép?

Sürgős az eset!

Mindenképpen a lakóhelye szerint legjobb, legbölcsebb, legtapasztaltabb neurológust (ideggyógyászt, vigyázat, nem elmeorvost! ) keresse fel mielőbb, bármibe kerüljön, és kérjen egy nagyon alapos ideggyógyászati vizsgálatot. Az agyidegek (12 pár van belőle) állapotából, az izmok működéséből, a reflexek meglétéből - vagy éppen hiányából - nagyon sokat meg tud mondani.

Szteroidot (pl. Solu-Medrol infúziót, vagy nagy dózisú Medrol tablettát) azonnal elkezdenék az akut állapot miatt.

Mindenképpen értesítsen az eredményről.

Jobbulást a Nejének!

Kérdés: 2011. február 19., 10:15; Megválaszolva: 2011. március 01., 10:21
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2