Mellrák kemoterápiájának tünetei

Tisztelt Doktor Úr! Feleségemnél mellrákot diagnosztizáltak, még igen korai stádiumban. 7 hónapja meg is operálták, és kb. 8 kemoterápián is részt vett, Most azonban teljesen összeomlott. Tünetek: Lüktető, rohaszerűen jelentkező gerincfájdalom, kettőslátás, látásromlás, szédülés fejfájás, végtagi fájdalom, járásképtelenség, vizeletürítési probléma (katéterezik) . 1 hét óta fokozatosan romlik az állapota. Agyi CT és MR és röntgen negatív lett, gyakorlatilag az orvosok nem tudnak mit kezdeni a problémával. Amennyiben tud, nagyon kérem segítsen.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Felesége kb. 40 körül lehet, mint a levélből kiveszem. Nem írja részletesen az emlőrák tulajdonságait, ezért nehéz helyzetben vagyok: Ön mit ért "korai stádium alatt"? Volt-e hormonreceptora a dagantos sejteknek, volt-e a felszínükön HER2 receptor? Volt-e nyirokcsomó-áttét?

Milyen gyógyszereket kapott a kemoterápia során?

A kettőslátás, szédülés, fejfájás inkább valami központi idegrendszeri (agyi) dologra utal, viszont a koponya CT és MR a levél szerint negatív.

A gerincfájdalom, járászavar, vizeletüritési probléma viszont inkább lejjebb lévő (gerinc-velői) problémára utal.

Nohát mi lehet az, ami az agyat is és a gerincvelőt is érinti, és képalkotó eljárásokkal (CT, MR) nem nagyon érzékelhető?

Nagyon nagy gáz van, de a távolból nem tudom eldönteni.

1./ Lehet gyógyszer mellékhatás, ha idegrendszeri mellékhatásokkal néha-néha járó gyógyszereket kapott (pl. platina) , de ezt alig hiszem.

2./ Lehet a központi idegrendszert burkoló hártyákon megjelenő apró (néhány tűszúrásnyi) daganatos göbökből álló szóródás, u.n. "meningitis carcinomatosa", de ez tarkókötöttséggel is jár, csak-csak észrevennék. Ez már valószínűbb. Egyébként agyvíz-csapolással ("lumbál-punkcióval") lehetne egészen biztosan előrébb lépni. Azonnal el lehetne dönteni a további teendőket: daganat, gyulladás, mi a fene ez?

3./ Láttam már olyat, hogy egy betegnek második/harmadik betegsége is van egyszerre, például a daganattól független idegrendszeri betegség. Nem lehet ez egy másik betegség hirtelen fellángolása? Például (de ez most a távolból inkább csak találgatás): Guillen-Barré szindróma akut fázisa - valami demyelinizációs (az idegek lecsupaszodása) kórkép?

Sürgős az eset!

Mindenképpen a lakóhelye szerint legjobb, legbölcsebb, legtapasztaltabb neurológust (ideggyógyászt, vigyázat, nem elmeorvost! ) keresse fel mielőbb, bármibe kerüljön, és kérjen egy nagyon alapos ideggyógyászati vizsgálatot. Az agyidegek (12 pár van belőle) állapotából, az izmok működéséből, a reflexek meglétéből - vagy éppen hiányából - nagyon sokat meg tud mondani.

Szteroidot (pl. Solu-Medrol infúziót, vagy nagy dózisú Medrol tablettát) azonnal elkezdenék az akut állapot miatt.

Mindenképpen értesítsen az eredményről.

Jobbulást a Nejének!

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2011. február 19., 10:15; Megválaszolva: 2011. március 01., 10:21
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Tisztelt Doktornő! 52 éves nő vagyok jelenleg kemoterápiás kezelés alatt állok agressziv melldaganattal neoadjuváns kéz elés folyik....ismét az Ön...
Lyuk nélküli mellbimbó?
Kedves Doktor Úr! Igazából nem magamnak kérdezek, hanem egy ismerősömnek. Második gyermeke születésénél (és az elsőnél is) sem tudott...
Emlő ciszta
Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy 6 napja vagyok túl egy jobb emlői ciszta leszívásán ami 2.3 mm volt. Az eltávolítás után az az oldali...
Emlőbiopszia2
Kedves Doktor Nő! A múlt hėten mår irtam Önnek,a 19 ėves lånyom mellėben csomò,tėmåban.Köszönöm a segìtő vålaszt.Azota a biopszia helyėn a...