Melldaganat

Tisztelt Nagykálnai Tamás dr.! Nemrég írtam önnek édesanyámról (59)! (egy 2cm daganatot távolítottak el a melléből és ezzel eggyütt az őrszem nyirokcsomót is kivették, az őrszemben volt 3 mm góc így újabb műtéttel kivettek 14 db nyirokcsomót és ezekben nem volt semmi. Vasculáris invasio:++, ER: intenzív, PR: negatív, Her-2:negítív) A doktorúr már előző levelemre válaszolva megírta hogy nem adna kemoterápiát csak sugárkezelést és hormonkezelést! Engem csak egy kérdés nem hagy nyugodni miszerint a vasculáris invasio azt jelenti hogy betört az érbe a daganat és később kifejlődhet másik szervben, ugyanis vannak olyan doktorbácsik akik nagyon eröltetik a kemot erre hivatkozva... A mama nem fogadta el a felírt 4 kemot mert nagyon félt tőle és a doktorúr szerint sem kellene! 38 sugárkezelést írtak fel és 5 évig a Femara tabletta szedését! Szeretném kikérni a doktorúr véleményét ezzel kapcsolatban! Elég lessz ez a kezelés önszerint? Annyit még leírnék, hogy a mama a sugárkezeléstől is ódzkodik! Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: H.Lívia

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mellrák témában

H. Livia részére. 59 éves Mamájának 2 cm-es emlőrákja volt, erősen ösztrogén-receptor pozitív. Szentinel nyirokcsomó-kimetszés egy kisebb 3 mm-es gócot mutatott, ezér felnyitották a hónalját is. Ott - hál'Istennek - nem volt daganatsejt. Ha az emlő megmaradt, azt sugárkezelni KELL! Ez az ára annak, hogy megmaradt az emlő - legalábbis egy része. Ha eltávolitották volna teljesen az emlőt ("amputálták" volna), akkor nem lett volna szükség sugárkezelésre. De a mai modern világban már az emlőt "konzerválják". Hogy jobb-e, arról vitázhatnánk. Erősen hormon-receptor pozitív (azaz: erősen hormon-érzékeny) daganatsejtekből álló daganat (negatív hónaljjal) eltávolítása után az "ellen-hormon" kezelés gyakorlatilag ugyanannyit ér, mint a kemoterápia. Tehát: Magam részéről a sugárkezelést (hiszen megmaradt az emlő) és a hormonkezelést javasolnám. Hogy a Mama mitől ódzkodik, az az Ő dolga. Én sem szeretek orvoshoz járni, higyje el.

Kérdés: 2010. szeptember 10., 20:12; Megválaszolva: 2010. szeptember 15., 11:16
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat
Emlő fájdalom
Mell ultrahang kóros eltérésre utal