Re:Válasz a preventiv mellműtéttel kapcsolatos válaszra

Tisztelt Doktor Ur! Sajnos a hajlamomat genetikai vizsgalat is alatamasztja, feltetelezem, hogy az orvosom is ezert hozta fel a profilaktikus mellamputacio lehetoseget...Ha esetleg belemegyek abba, hogy levagjak a melleimet (amit a csaladomban sokan elleneznek, de en nagyon felek), akkor mikor es mekkora eselye van annak, hogy a valodival megegyezo meretu (G kosar) es formaju "uj melleket" kapjak? Lehetseges egyaltalan ekkora meretu mellek amputacioja utan hasonlo meretben es formaban helyreallitani a levagott melleimet?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mellrák témában

26 éves genetikailag emlőrákra hajlamos betegnek. Amennyiben valóban molekuláris genetikai vizsgálattal igazoltan hordozza a BRCA 1-2 gének mutációit, akkor tényleg nagy az emlőrák - és kisebb, de azért jelentős - a petefészekrák esélye valamikor élete folyamán. Ilyenkor az egyik megelőzési megoldás, hogy nem tartják meg az emlőket, hanem minden emlőszövetet eltávolítanak, és a kozmetikai eredmény miatt pótolják azokat. Éveket, évtizedeket gén-mutáció hordozóknak nem javasolt várni. A Zitazonium néven futó (tamoxifen) tabletta napi 20 mg-ja némi védelmet ad, de a génmutációt hordozó emberen nem tudni, mikor indul el a daganat. De: ha nem szült, előbb szüljön, szoptasson, és csak utána operáltassa magát. Olyan emlőpótlást alkalmaznak ilyen esetben, amilyet a műtéten átesett asszony óhajt.

Kérdés: 2010. augusztus 29., 07:41; Megválaszolva: 2010. szeptember 08., 13:26
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat
Emlő fájdalom
Mell ultrahang kóros eltérésre utal