HER-2 pozitív mellrák gyógyulás

Kedves dr. Nagykálnai Tamás doktor úr! Már többször leveleztünk januári mellműtétem óta és Ön kétszer is azt prognosztizálta, hogy teljesen meg fogok gyógyulni a 11 mm-es HER-2 pozitív 100%-osan ösztrogén-érzékeny mellrákomból. Május 18-án azt írta, hogy a végleges gyógyulás esélye 90% és 100% között van. Mit jelent a 90%? Milyen a gyógyulás lefolyása, mikor gyógyul meg teljesen az ember? Öt évet szoktak a gyógyulásra mondani, pedig ez csak tünetmentességet jelent és a mellrák ezután is visszatérhet. Hogyan érzékelhető a gyógyulás mértéke, ha a XIV. kerületi onkológiai centrumban csak jövő februárban végeznek először kontrolvizsgálatokat és vérvizsgálat akkor sem lesz. Olvastam, hogy csak 10 a kilncedik hatványon mennyiségű daganatsejt mutatható ki műszeresen. Ez nagyon nagy szám és ez alatti mennyiség sem hiszem, hogy egészséges állapot lenne. Ön azt írta, hogy Herceptin injekciót fogok kapni és aromatázgátló tablettát. Csak Valmidex tablettát írt elő az orvos, Herceptin injekciót nem. Ajánlotta ezenkívül a Culevit tabletta szedését. Kemoterápia szerencsére nem kellett. sugárkezelés viszont volt és azóta fáj a mellem (a műtéti heg és a mellbimbó). Nem okozott a sugárzás másodlagos daganatot a mellemben, nem azért fáj? Ezenkívül nem lesz később tüdő és szív károsodásom a sugárzás miatt, mert azt olvastam, hogy a sugárzás a szívet és tüdőt is károsítja. Mennyi sugárdózist jelent egy mammográfiai vizsgálat? Mert attól nagyon óvják a betegeket, miközben a sugárkezeléskor jó sok dózist kap az ember. A 13 tumormentes nyirokcsomó eltávolításával kapcsolatban azt írta, hogy enyhe nyiroködéma előfordulhat, de súlyos nyiroködéma biztosan nem lesz. Az esetleges enyhe nyiroködémát megtudják majd gyógyítani? Nem fogok belerokkanni?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mellrák témában

Kedves 63 éves emlőrákos nőbeteg. Jónéhány kérdést föltett. Például az egyik kérdés: mit jelent a 90%? A 90% az 90%-ot jelent, ezt nehéz jobban elmagyarázni. Vagy azt kérdezi, hogy milyen a gyógyulás lefolyása. Hogyhogy milyen? A gyógyulás azt jelenti, hogy nem lesz többé baja az emlőrákjával. Az 5 éves TÜNETMENTES túlélést szoktuk általában gyógyulásnak nevezni a daganatoknál. Ez nem jelenti azt, hogy más betegsége nem lehet, viszont azt én nem tudom megjósolni. Bizony-bizony, csak néhány százezer sejtből álló gócocskákat lehet kimutatni a szokásos vizsgáló eljárásokkal, Ön tud jobbat? Például élveboncolás? Hogy miért nem adnak Herceptin utókezelést, azt kérdezze meg a kezelőorvosától. A Valmidex helyes. Bizony, a szívet és a mellhártyát is éri némi sugárzás, egész pici dózisban. Erre is kérdezem: tud jobbat? Mert ha tud, mondja már el nekünk - tök hülye orvosoknak is. A sugárzás valóban okozhat daganatokat (lásd Hiroshima, Csernobil, stb.). Ez a célzott adag viszont nem okoz. Kérdezi, hogy nem fog-e belerokkanni a kezelésekbe. Nem fog. A rákba - kezelés nélkül - belehalna, a maga szavaival élve enyhén szólva "belerokkanna". Fel a fejjel, ne túl sok internetet olvasgasson.

Kérdés: 2010. augusztus 18., 10:57; Megválaszolva: 2010. augusztus 19., 10:43
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat
Emlő fájdalom
Mell ultrahang kóros eltérésre utal