Fibroadenomát érdemes kivetetni?

Tisztelt Doktorúr! Véleményére lennék kíváncsi a következőkkel kapcsolatban. 2004 óta járok mell uh-ra és évnete mammográfiára. Tömöt mellem van, és 2004 óta benne levő képlet az egyik oldalon változatlan a másikon 4mm -ről 8 mm lett. Édesanyámnak mellrákja volt, már jól van. Idén a tumormarkerem pozitiv lett, majd uh és mammo és citológia, ami fibroadenomát igazolt mindkét oldalon. Majd ismételt tumormarker ami jó lett. A két fibroadenoma 1-1, 5 cm-es. Ön szerint van-e értelme kivetetni ha igazoltan fibroadenoma? Lehet tévesen negatíva mellcitológia, pathológus vett mintát. Radiológus pathológus nem vetetné ki, a sebész igen. Mell mr-nek van értelme? Vettesem ki őket inkább? 34 éves vagyok, két kisgyerekkel, a nagyobb biztonságot ajánló megoldást keresem. Sebész vagy plasztikai sebészt keressek ha a kivételt javasolja? Köszönöm előre is a segítségét. Rita

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a mell témában

Kedves Rita! Azt írja, hogy 2004 óta a "benne lévő képlet az egyik oldalon változatlan, a másik oldalon 4 mm-ről 8 mm lett". Milyen képletek ezek? Vagy ezek éppen a fibroadenomák? A fibroadenoma pontos, egyértelmű sejttani, szövettani diagnózis, nem lehet a rákkal összekeverni. Eltávolításuk nem szükséges. Ott maradhatnak akár évtizedekig - persze, ha nem növekszenek. Három normális (tehát nem fogamzásgátlók szedése melletti) menstruáció után érdemes kontrolláltatni a fibroadenomákat ultrahanggal. Változott-e a méretük? Gyakran maguktól felszívódnak. Ha erős már a kötőszövet tartalmuk (a "fibro"-rész), akkor már kevésbbé hajlamosak maguktól megszűnni. Sebésszel egyelőre ne tárgyaljon, minek? Százszor elmondtam már, de most is elmondom: a "tumormarkerek" (valószínűleg Ön itt a CA-15-3-at említheti) nem alkalmasak onkológiai szűrésre, nem arra valók. Arra valók, hogy egy daganatos beteget a kezelések után, utólag megfigyeljünk, kövessünk. A férfiak prosztatarákjának felismerésében a PSA (Prosztata-Specifikus Antigén) viszont valóban segíthet, de a CA-153 az emlőrák diagnózisára alkalmatlan. Kézcsók

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2010. augusztus 05., 13:07; Megválaszolva: 2010. augusztus 18., 09:36
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat
Emlő fájdalom
Mell ultrahang kóros eltérésre utal